Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

“Si algú vol encendre una espelma, que enrotlli un retrat del Rei”

El conseller d’Interior balear, Joan Lladó, va demanar disculpes a la resta de consellers del Consell de Mallorca per la ‘mala imatge que hagi pogut ocasionar’ les paraules ‘tretes de context’ que va escriure en un article publicat en dos setmanaris locals de l’illa en els quals deia ‘si algú vol encendre una espelma, que enrotlli un retrat del Rei’. Lladó però es defensa citant l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans referent a la llibertat d’opinió i d’expressió. El ple del Consell rebutja ‘lamentar’ el que va dir però el  PP insisteix a demanar respecte a la Monarquia per part dels càrrecs públics.

Redacció
Redacció 06/11/2007

Durant la sessió plenària d’avui en la Institució Insular, el també president de Esquerra Republicana a Balears va explicar que l’expressió de l’espelma es referia a un difunt, ja que el text tenia com motiu la recent defunció del president de Esquerra a Manacor, Tomeu Ferreu Gara. Lladó va assegurar que no es tractava de cap ‘arenga’ com, va dir, pretén el PP, responent així a la moció que van presentar els ‘populars’ perquè el ple del Consell lamentés les declaracions del conseller republicà.

‘La seva moció és una falta de respecte a les persones, en el plànol humà, i també a l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans referent a la llibertat d’opinió i d’expressió. Des del PP, el conseller Rafael Bosch es va mostrar conciliador al proposar l’eliminació de l’expressió ‘condemna’ de la moció, en un intent de recaptar suports per a l’aprovació de la mateixa. Va recordar la importància que, al seu judici, va tenir durant la transició espanyola el paper de la Monarquia i en concret de Don Joan Carlos i va exigir respecte a la figura institucional que representa. ‘No és possible que un conseller executiu digui, insinuï o deixi caure coses que els seus companys fan en altres parts’, va asseverar en al•lusió a la crema de fotografies del Rei a Girona per part de grups independentistes. ‘Li demanem a la presidenta (Francina Armengol) que ho lamenti, i si ho fa molt, demanarem que ho cessi’, va afegir. Els diferents grups de consellers van manifestar les seves posicions contràries a la moció del PP per considerar-la ‘treta de context’ i opinar que no correspon al Consell actuar com un tribunal amb les declaracions dels seus càrrecs. No obstant això, els representants de UM i del PSOE van considerar ‘molt positiu’ el fet que Lladó demani disculpes i es van donar per ‘satisfets’ amb aquest gest del conseller, que -van reconèixer- ‘no és fàcil’.