Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Rajoy aturat en el viatge inaugural de l’AVE Castelló-València: ”als espanyols ens va bé quan viatgem junts”

Redacció | El viatge inaugural del tram de l'AVE que connectarà València i Castelló ha patit una avaria a mig camí aquest matí amb Rajoy a dins. El comboi ha estat aturat més de 20 minuts i fins i tot, ha estat avançat un per tren de Rodalies. L'avaria ha alimentat la polèmica sobre aquest tram i la gestió del gobierno. 

Redacció
Redacció 22/01/2018
Rajoy ha inaugurat aquest dilluns al matí l'AVE entre València i Castelló, un tram que permetrà connectar la capital de la Plana amb Madrid. Però a mig camí, una avaria tècnica en el canvi d'agulles ha provocat l'aturada de més de vint minuts del comboi a l'altura de Sagunt i ha fet créixer la polèmica envers aquest recorregut.
 
La causa és que no s'ha optat per construir una nova plataforma per l'AVE en aquest tram, sinó que s'ha fet un tercer fil que ha de compartir amb els trens de rodalies. De fet, el nou servei de l'AVE farà aquesta connexió a una velocitat més lenta que l'Euromed. Tanmateix, alguns dels trens Talgo diaris també realitzen el mateix recorregut en un temps inferior.

De la Serna ha viatjat amb Rajoy des de Madrid i han fet una parada a València, on hi han pujat el president valencià, Ximo Puig i el delegat del govern espanyol a la comunitat, Juan Carlos Moragues. 

L'AVE que no és d'altra velocitat

El secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, va denunciar al diari La Veu que el tercer fil havia de ser una resposta provisional, ràpida per al Corredor Mediterrani, per a connectar-nos amb Europa i moure les mercaderies, no per a vindre de Madrid a Castelló”.
 
Tanmateix, Boria va alertar que “en el tram entre València i Sagunt, en algunes hores hi ha un grau de saturació del 87%”, per tant, “és evident que tindrem un greu problema de congestió que no redundarà en una major cohesió valenciana”.

D'altra banda, Boira denuncia que el mateix recorregut costarà més diners i més temps en AVE que en Euromed. Mentre que els viatges entre Castelló i València en Euromed tarden entre 42 i 48 minuts i costen un mínim de 7,85 euros, el mateix trajecte en AVE són 45 o 48 minuts, i amb un preu mínim de 15,35 euros.
 

Per contra, el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, ha qualificat el tram com “una nova fita de l'alta velocitat a Espanya”. El gobierno també ha assegurat que un pas més en el desenvolupament del Corredor Mediterrani.

 

Rajoy fa el ridícul 

El president del gobierno ha fet el ridícul un cop més. Abans del viatge inaugural ha llançat un missatge d'unitat de tots els ciutadans, en clara referència a Catalunya. “Als espanyols ens va bé quan viatgem junts en el mateix tren” perquè “arribem més lluny”. Aquest cop, però, el paral·lelisme no li ha sortit massa bé i és que el que no esperava Rajoy és l'incident d'aquest matí durant el dia inaugural de la “gran fita” del gobierno. Tanmateix, en el discurs inaugural davant la premsa, Rajoy ha tornat a tenir un lapsus i ha parlat de bitllets d'avió en comptes de bitllets de tren.