Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

‘Podcast’, ‘mosquit tigre’ i ‘musclo zebrat’ ja són paraules reconegudes en català

Les paraules ‘podcast’, ‘mosquit tigre’ i ‘musclo zebrat’ han estat aprovades pel Termcat i, per tant, estan reconegudes en català. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) recull més d’un centenar de nous termes normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat durant el primer quadrimestre de l’any 2007. Els termes aprovats pertanyen als àmbits de la comunicació, les arts gràfiques, la zoologia, la gestió empresarial i els esports, entre d’altres.

Redacció
Redacció 25/10/2007

El Consell Supervisor és l’òrgan que estableix la denominació adequada dels neologismes científics i tècnics en llengua catalana, i entre les formes que ha proposat destaquen els termes ‘podcast’ i ‘podcàsting’, de l’àmbit de la comunicació; ‘mosquit tigre’ i ‘musclo zebrat’, de l’àmbit de la zoologia; ‘et’ i ‘ratlla baixa’ (per a ‘ampersand’ i ‘underscore’, respectivament), en arts gràfiques, i el terme ‘plànol d’obra acabada’ (per a ‘plànol as-built’), en dibuix tècnic i arquitectura. També s’hi han incorporat alguns termes de l’àrea d’administració i direcció d’empreses (‘estirada del mercat’, ‘impuls tecnològic’), i diversos termes de rugbi (‘tercera línia ala’, ‘tercera línia ala dret –a’, ‘tercera línia ala esquerre –a’ i ‘tercera línia centre’).

Tots aquests termes i les seves corresponents definicions són consultables al web del Termcat, a través de la Neoloteca.

El Termcat és un organisme amb participació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que s’encarrega de coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana.

Relacionats