Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

La sentència de Kosovo reforçarà els moviments independentistes segons els experts

El Tribunal Internacional de Justícia de les Nacions Unides ha sentenciat aquest dijous que la declaració unilateral d’independència feta per Kosovo el 2008 no viola cap llei internacional, cosa que pot tenir conseqüències per als moviments independentistes d’altres parts del món. La sentència, tot i no ser vinculant, farà que més països reconeguin Kosovo com a país independent –Espanya encara no ho ha fet– i facilitarà la seva entrada a les Nacions Unides. Diversos experts apunten que la legitimitat donada pel Tribunal a Kosovo com a país independent farà créixer les esperances d’altres territoris amb desitjos similars. ‘Enfortirà els separatistes d’arreu del món’, diu el professor Edwin Bakker.

Redacció
Redacció 23/07/2010

‘Són males notícies per a un cert nombre de països on hi hagi moviments separatistes. Aquests potser veuen la sentència com una seriosa amenaça a la seva creença de que la integritat territorial és intocable’, ha opinat Edwin Bakker, cap del programa de Seguretat i Conflicte a l’Institut de Relacions Internacionals Clingendael, a Holanda.

‘Aquesta sentència acosta molt més Kosovo a entrar a les Nacions Unides,’ ha afegit Bakker, ‘això significaria que per primera vegada des de la independència de Pakistan a mitjans dels 70 tindrem un país al mapa del món que ha esdevingut independent tot i la forta oposició del país del que s’ha separat’.

Bakker està d’acord amb que la sentència del Tribunal ‘enfortirà els separatistes d’arreu del món. Especialment en aquells casos en què hi hagi hagut enfrontaments amb repressions brutals, els afectats poden sentir que les seves possibilitats d’aconseguir un estat independent han crescut’. Bakker ho compara amb els casos de Burma (Karen, Shan), Iraq (el Kurdistan) i l’Índia (Kashmir).

Milos Solaja, director del Centre de Relacions Internacionals de Banja Luka, a Bòsnia, diu que la sentència ‘òbviament no és el que Sèrbia esperava’. ‘És bastant clar que la sentència està obrint la qüestió de la sobirania nacional d’alguns territoris del sud-est d’Europa. Certament tindrà efectes sobre Bòsnia i la República Srpska, on aquest tipus de demandes estan creixent,’ ha afegit Solaja. ‘La sentència portarà de nou inestabilitat a la regió’, ha sentenciat.