Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El premi literari més ben dotat del país, per una furibunda anticatalana

El premi Ramon Llull de literatura, el més ben dotat del país, ha anat a parar a Nuria Amat, una escriptora barcelonina amb una llarga trajectòria en espanyol que s’ha passat al català per primera vegada. Tot i aquesta conversió recent, Amat ha tingut una actitud de bel·ligerància extrema contra la llengua catalana els darrers anys: va signar el Manifiesto por una lengua común, que s’oposava a la normalització del català a Catalunya i a la immersió a les escoles, i va fer campanya per aconseguir anar a la Fira del llibre de Frankfurt amb la delegació catalana escrivint en castellà. A més, en declaracions a Els Matins de TV3, va arribar a comprar les polítiques lingüístiques de la Generalitat amb el nazisme, en assegurar que el Govern tripartit feia ‘les mateixes subtileses amb la llengua que el partit nazi’.

Redacció
Redacció 04/02/2011

Amat s’ha emportat els 90.000 euros del premi Ramon Llull, el més ben dotat de la llengua catalana, que atorga l’editorial Planeta, per la novel·la Amor i guerra, una història situada a la Guerra Civil que barreja personatges reals i de ficció, el que suposa la seva primera novel·la en català després d’una llarga carrera. Amat es descriu a si mateixa com ‘una escriptora catalana de dues llengües’, però tot i això no ha dubtat a mantenir una actitud contra la normalització de la llengua durant anys.

Amat assegurava, en una entrevista a TV3 arran de la Fira del Llibre de Frankfurt, que havia ‘estudiat molt el tema’ i podia comparar ‘l’actitud del Govern català amb el partit nacionalsocialista pel que fa a la llengua, les mateixes subtileses’. ‘Moltes coses que estan fent ara són actituds molt semblants a les que feia el partit nazi al començament, com imposar un tipus de llengua, imposar una parla rural, això és una forma que també es feia a l’alemanya del 36’, reblava l’escriptora.

En aquesta línia, Amat també va denunciar que ‘amb un afany de tancament, per mantenir el poder oficial i la puresa identitària, han decidit utilitzar la llengua com a bandera única de la seva ideologia’, en referència a les polítiques de la Generalitat.

Es retracta de les seves declaracions a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’

L’endemà del premi, aquest divendres, en ser entrevistada per Manel Fuentes, Amat ha matisat les seves paraules respecte la Fira del Llibre de Frankfurt, i ha assegurat que a l’actualitat la situació lingüística ‘va a millor’. Amat ha explicat que tota la seva família parla i ha parlat en català, i ha defensat que el català ‘sigui una llengua normal’.

Davant la insistència de Fuentes, Amat ha acceptat que la immersió lingüística és positiva, allunyant-se dels postulats del Manifiesto, i s’ha mostrat a favor de la llengua catalana a les escoles, tot i que no està a favor ‘de la imposició radical’.