Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Llena veu inevitable la pujada del preu de la llet i diu que no es pot frenar des de Catalunya

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, veu inevitable que la gran pujada del preu dels cereals, i per tant dels pinsos animals, repercuteixi en un increment del preu de la llet, que es preveu de fins a un 40% en els pròxims mesos. Llena ha promès que la conselleria intentarà ‘fer entendre’ al sector de la distribució que aquesta pujada, però, ha de ser ‘justa’ per al consumidor i equivalent a la pujada dels pinsos, però ha advertit que tots els intermediaris voldran treure’n profit. A més, Llena ha advertit a Unió de Pagesos que intentar frenar aquesta pujada des de Catalunya és ‘ingenu’ i ‘bucòlic’, ja que el de la llet és un mercat global.

Redacció
Redacció 27/08/2007

Durant una roda de premsa a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), on ha participat en una jornada sobre agricultura i medi ambient, Llena ha reconegut com a inevitable un notable augment en el preu de la llet que es deixarà notar ‘en els pròxims quatre o sis mesos’. L’origen s’ha de buscar en el gran augment del preu dels cereals, d’entre un 60% i un 100%, que evidentment ha afectat al preu dels pinsos amb què s’alimenta la ramaderia.

El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, va denunciar el passat dimecres que la pujada del 40% que es preveu en el preu de la llet és, però, ‘injustificable’. Segons Caball, des de principis d’aquest 2007 el preu de la matèria prima ha pujat un 16%, però hi ha altres elements, a part de la matèria primera, que ponderen en el preu d’un làctic. ‘Això és que algú vol aprofitar-se una altra vegada de la conjuntura econòmica i fer pagar els plats trencats al consumidor’, va denunciar.

En aquest sentit, el conseller Llena ha reconegut que en la cadena de producció i distribució ‘hi ha tot un seguit d’intermediaris, i tots ells voldran que aquesta pujada de preus no els sigui desfavorable’. Llena s’ha compromès, però, a vetllar perquè aquesta pujada de preus sigui justa per al consumidor i equivalent a la repercussió de la l’alimentació animal. ‘La conselleria ha d’intentar fer entendre al sector que ha de ser una pujada justa, perquè si apugen molt el preu la repercussió serà que vendran menys llet’, ha subratllat el conseller. Aquesta missió, ha advertit, no serà fàcil, ja que ‘estem en una situació de mercat, on l’oferta i la demanda són les que acaben imposant-se’.

Llena ha recordat que fa poc la conselleria va signar un conveni amb tota la gran distribució catalana, però ha subratllat que la pujada de la llet ‘serà una qüestió global, que escaparà de Catalunya, i per tant són ingènues aquestes actituds hiperproteccionistes que de vegades té Unió de Pagesos. Pretendre que des de Catalunya podem posar fre a la pujada del preu de la llet, que està en un mercat globalitzat, és bucòlic’, ha advertit al sindicat.

Pel que fa al preu de transformats dels cereals per a l’alimentació humana, com el pa i les farines, Llena ha apuntat que la repercussió de preus serà menor per al consumidor i no hauria de superar ‘un 15% o 20%’. Llena ha recordat que des del Govern s’ha demanat al ministeri i a la Unió Europea diverses mesures per fer front a la pujada de preus dels cereals, com ara la reducció dels aranzels europeus sobre el blat, que arriben a 950 euros per tona, o l’aixecament de l’obligació de mantenir un 10% dels terrenys en guaret.