Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

L’Hospital Clínic encapçala un projecte europeu per garantir la seguretat i salut dels donants vius d’òrgans

L’Hospital Clínic encapçala un projecte europeu per garantir la seguretat i salut dels donants vius d’òrgans, ja que aquest tipus de donació va en augment i, en aquest hospital, representa el 30% dels trasplantaments de ronyó i el 10% de donacions de fetge. Davant l’escassetat d’òrgans, des de fa uns anys l’opció quirúrgica del trasplantament de donant viu està agafant força com a complement del donant cadàver. La Unió Europea, conscient dels reptes que suposa aquesta novetat i de la manca de legislació i normativa, ha confiat en el Clínic de Barcelona per encapçalar un projecte europeu per establir estàndards i recomanacions per garantir la salut i seguretat del donant viu i la qualitat del procediment.

Redacció
Redacció 29/11/2007

A més, el llançament del projecte coincideix amb la celebració la setmana passada (21 i 22 de novembre) a Barcelona del 5th Internacional Meeting on Living Donor Liver and Kidney Transplantation, coordinat per professionals del Clínic, on s’han repassat les novetats i reptes en el tractament i cirurgia de la donació de viu en fetge i ronyó.

En aquesta trobada s’han donat a conèixer també els resultats d’una enquesta sobre el perfil i la satisfacció dels donants vius que determina que el perfil mig del donant de ronyó és una mare de 43 anys mentre que el de fetge és d’un fill baró de 32 anys.

Davant l’escassetat d’òrgans, dels riscos per al donant i dels possibles usos no ètics, la Comissió Europea ha decidit crear un ens consultor que pugui establir les línies mestres a seguir per tal de garantir la qualitat, protegir al donant i fer recomanacions i regular les pràctiques il·legals i no ètiques.

Aquest ens consultor està encapçalat per l’Hospital Clínic de Barcelona, de la mà del Servei de Coordinació de Trasplantaments, i agrupa 12 centres d’11 països, en el marc d’un projecte europeu. La primera reunió del grup va tenir lloc la setmana passada a Barcelona.

Els objectius que s’han marcat són establir recomanacions sobre aspectes legislatius i dilemes ètics per la salut i seguretat del donant viu, fer recomanacions en relació a les pràctiques de protecció de la salut i seguretat del donant viu en tot els seus àmbits, definir i validar un model de registre de dades de donant viu i disseminar els acords i recomanacions entre els professionals, institucions i ciutadans europeus.

En molts països europeus no existeix una legislació específica que reguli el trasplantament d’òrgans de donant viu. Hi ha una activitat creixent de trasplantaments d’òrgans de donant viu entre els països europeus, amb gran heterogeneïtat entre ells.

El Clínic té un percentatge alt de donant viu respecte al total, del 30%, que s’apropa a les dades americanes i considerades idònies, al voltant del 30% o el 40%. Tot i això, la mitjana a Espanya és d’un 5%, amb xifres més altes de transplantament de donant viu de fetge, que garanteixen els trasplantaments.