Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

L’Estat intenta frenar Otegi amb joc brut

La sortida de la presó d’Arnaldo Otegi està prevista per aquest proper mes d’abril, i l’esquerra abertzale farà tot el possible perquè sigui ell qui estigui al capdavant de la seva candidatura a les pròximes eleccions basques. La immediatesa de la reaparició d’Otegi no fa cap gràcia a l’Estat espanyol que tem que un líder com Otegi pugui revifar el procés basc.

Redacció
Redacció 23/10/2015

Filtracions, ben repartides i orquestrades?

N’havien de ser deu, i finalment el jutge va rebaixar la pena a 6 anys i mig de presó. Arnaldo Otegui sortirà de la presó aquest mes d’abril, o fins i tot abans, però durant aquests anys la seva privacitat no ha deixat de ser vulnerada una vegada rere l’altra a través de filtracions de les seves converses a mitjans com La Razón, ABC, El Mundo o El País. 

El Govern espanyol no garanteix els drets fonamentals
 
Amaiur ha denunciat reiteradament al Congrés les constants filtracions de les cartes i converses privades d’Otegi que s’han produït durant la legislatura, i la resposta sempre ha estat la mateixa, silenci o pilotes fora. I és que de la falta de respecte dels drets fonamentals d’Otegi n’hauria de respondre el Govern espanyol, ja que les comunicacions dels presos acusats de terrorisme són gravades pel Govern i arxivades per un jutge. Per tant, les filtracions no només són constitutives d’un delicte, sinó que evidencien que l’Estat no garanteix els drets fonamentals, en aquest cas d’Arnaldo Otegi.
 
Les filtracions són consentides per l’aparell de l’Estat?
 
S’han filtrat trobades polítiques, converses amb familiars, cartes i tot tipus de comunicacions, i malgrat que la defensa d’Otegi ha presentat diverses demandes cap ha resolt la qüestió. Els seus familiars, que apunten a una intencionalitat política per fer mal a Otegi i a l’esquerra abertzale, acusen als responsables penitenciaris i al director de la presó de Logroño de ser permissius amb els fets i facilitar les filtracions.
 
En una sessió de a comissió d’Interior al Congrés. Jon Iñarritu, diputat d’Amaiur va dirigir-se a Ángel Yuste, secretari general d’Institucions Penitenciàries, per retreure-li que tot i que des de la seva formació han denunciat diverses vegades la vulneració, el Govern espanyol no pren mesures per evitar més filtracions, i li va etzibar “podem pensar que, o bé és un a política del Govern o bé algun funcionari cobra per fer-ho”.
 
El retorn d’Otegi aquesta primavera
 
Arnaldo Otegi sortirà de la presó aquest mes d’abril si és que el jutge no accepta comptabilitzar el temps que va estar en presó preventiva – en aquest cas sortiria fins i tot abans-, i tot apunta que serà al capdavant de l’esquerra abertzale per les pròximes eleccions basques de 2016 – encara no hi ha data però el mandat finalitza l’octubre que ve-.
 
Otegi podria presentar-se a les eleccions basques
 
Tot i que la pena d’Otegi també inclou una inhabilitació del seu dret de sufragi passiu durant el temps de presó i una inhabilitació especial per ocupar un càrrec públic per un temps de deu anys (fins el 2022), la falta de concreció de la sentència, que no especifica a quin tipus de càrrec públic es refereix, podrien obrir la porta al Secretari General de Sortu  – tal i com li va passar al diputat de Bildu Iker Casanova- per tornar a presentar-se al capdavant d’una llista electoral. La qüestió per ara no se sap amb certesa però de ben segur que la defensa d’Otegi batallarà en aquest sentit.
 
Tant si Otegi es pot presentar com no, la sortida de la presó i el seu retorn a la vida política és segur que sacsejaran la política basca i donaran una forta empenta a la seva formació. En aquest sentit és comprensible poder entreveure el joc brut de l’Estat darrere les filtracions. Tanmateix, només el PNB, avançant les eleccions podria tancar la porta del tot a la d’Otegi durant les eleccions.
 
 
 

Relacionats