Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

L’Estat espanyol recorre als jutjats per impedir la consulta independentista d’Arenys

Els advocats de l’Estat espanyol han presentat un recurs davant un jutjat de Barcelona en contra de la consulta per la independència de Catalunya que s’ha de celebrar el proper 13 de setembre a Arenys de Munt. L’Estat espanyol considera que el referèndum va en contra de la Llei de Bases de Règim Local, ja que un ajuntament no tindria competències per fer una consulta d’aquest tipus. Així, l’Estat espanyol intentarà aturar la consulta independentista arrenglerant-se amb les tesis de Falange i Ciutadans, les dues úniques formacions que han demanat que es prohibeixi. Si bé el PSC d’Arenys no hi dóna suport, en cap cas ha demanat que s’aturi o l’ha considerat il·legal. 

Redacció
Redacció 02/09/2009

Els arguments de l’Estat espanyol podrien estar en l’article 71 de la Llei de Bases de Règim Local que regula el funcionament dels ajuntaments i que preveu: ‘De conformitat amb la legislació de l’Estat i de la Comunitat Autònoma, quan aquesta tingui competència estatutàriament atribuida per fer-ho, els alcaldes, previ acord per majoria absoluta del ple i autorització del govern de la nació, podran sotmetre a consulta popular aquells assumptes de la competència pròpia municipal i de caràcter local que siguin d’especial rellevància per als interessos dels veïns, exceptuant aquells relatius a la hisenda local’.

Aquest extrem que es va tenir en compte a l’hora de preparar la consulta. En la pregunta a la ciutadania s’ha evitat utilitzar expressions com ‘consulta popular’ o ‘referèndum’ per tal de no incomplir la llei. D’aquesta manera, a Arenys de Munt s’hi celebrarà una ‘consulta per copsar l’estat d’opinió de la població sobre l’autodeterminació’ amb la intenció d’evitar la persecució judicial. A més, la consulta no està organitzada per l’Ajuntament ni té cap validesa formal més enllà de la simbòlica, sinó que està organitzada per la Comissió Promotora de la Consulta a instàncies del Moviment Arenyenc per a l’Autodeterminació (MAPA).

Relacionats