Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Les recerques a internet mantenen en forma el cervell a mesura que s’envelleix

Les recerques a internet mantenen en forma el cervell a mesura que s’envelleix, segons suggereix un estudi de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (Estats Units) que es publica a la revista ‘American Journal of Geriatric Psychiatry‘. Els científics han descobert que per als més grans i els adults de mitjana edat que naveguen per internet, buscar a la xarxa activa els principals centres del cervell que controlen la presa de decisions i el raonament complex. Els descobriments demostren que l’activitat de buscar a la xarxa podria ajudar a estimular i potser a millorar el funcionament cerebral.

Redacció
Redacció 15/10/2008

Segons explica Gary Small, l’investigador principal del treball, ‘els resultats de l’estudi són encoratjadors, les tecnologies informatitzades podrien tenir efectes psicològics i possibles beneficis per a la mitjana edat i els més grans. La recerca a internet suposa una complicada activitat cerebral, que podria ajudar a exercitar i millorar el funcionament cerebral’.

A l’estudi van participar-hi 24 voluntaris amb funcions neurològiques normals d’entre 55 i 76 anys. La meitat dels participants de l’estudi havien ja experimentat amb les recerques a internet i l’altra meitat no tenien experiència. Aspectes com ara l’edat, el nivell educacional i el gènere eren similars entre els dos grups.

Els participants van fer recerques web i tasques de lectura de llibres mentre que passaven per escàners per agafar imatges de ressonància magnètica funcional (IRMf), que registraven els canvis subtils al circuit cerebral durant aquestes activitats. Aquest tipus d’escàners segueix la intensitat de les respostes cel•lulars en el cervell en mesurar el nivell de flux cerebral durant les tasques cognitives.

Tots els participants de l’estudi van mostrar una activitat cerebral significativa durant la tasca de lectura, demostrant l’ús de regions que controlen el llenguatge, la lectura, la memòria i les habilitats visuals, que estan localitzades en les àrees temporal, parietal, occipital i altres regions del cervell.

Les recerques amb internet van revelar una important diferència entre els dos grups. Mentre que els participants van demostrar la mateixa activitat cerebral que s’observava durant les tasques de lectura de llibres, el grup que tenia experiència amb el web també va registrar activitat en les àrees frontal i temporal del cervell, que controla la presa de decisions i el raonament complex.