Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Les autonomies deixen sol Montilla en la compareixença al Senat

Cap president autonòmic del PP i només tres del PSOE han confirmat la seva assistència el pròxim dilluns al Senat, segons fonts de la cambra, quan el president de la Generalitat, José Montilla, defensarà la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC) davant la Comissió General de les Comunitats Autònomes. Tot i que hi estan convocats –a la Comissió hi participen les CCAA i el govern espanyol- els barons territorials del PP i bona part dels presidents del PSOE han optat majoritàriament per enviar-hi els seus consellers de Presidència. En canvi sí que hi seran els socialistes Francesc Antich (Balears), Guillermo Fernández Vara (Extremadura) i Vicente Álvarez Areces (Astúries).

Redacció
Redacció 22/05/2010

Montilla assistirà a la cambra alta acompanyat del vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira i el conseller Joan Saura. També serà al Senat el president d’ERC, Joan Puigcercós i la plana major de la política catalana a Madrid. El president de CiU, Artur Mas, ha anunciat que no hi assistirà però hi enviarà Francesc Homs i Josep Maria Pelegrí. Per part del govern espanyol hi assistirà el vicepresident Tercer del govern espanyol, Manuel Chaves.

Segons fonts del Senat, aquest divendres a la tarda no havia confirmat l’assistència cap dels presidents autonòmics del PP i només tres del PSOE. A canvi, molts governs hi envien consellers de Presidència o de Justícia i Interior.

D’aquesta manera, ha confirmat la seva presència la consellera de Presidència de la Junta d’Andalusia, María del Mar Moreno, el conseller de Presidència del govern de Cantàbria, Vicente Mediavilla, la portaveu de la Generalitat Valenciana i consellera de Justícia i Administracions Públiques, Paula Sánchez de León.

També hi serà el conseller de Presidència del govern d’Aragó, Javier Velasco, el conseller de Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid, Francisco Granados, i el conseller d’Interior i Justícia de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.

La Comissió General de les Comunitats Autònomes, presidida pel socialista Joan Lerma, està formada pels presidents autonòmics i representants del govern espanyol, i és l’únic òrgan del Senat on es permet que totes les intervencions es facin en les llengües cooficials. Montilla farà la seva intervenció en català, i també hi podran prendre la paraula els altres membres que ho desitgin.

La renovació dels quatre membres del TC escollits pel Senat està bloquejada des del 2007, quan les CCAA del PP van presentar dos únics candidats: l’expresident del Tribunal Suprem i del CGPJ Francisco Hernando, i l’exportaveu del CGPJ Enrique López.

Els socialistes els rebutgen argumentant que es tracta de dos perfils massa escorats a la dreta, i el PP es nega a proposar uns altres noms que puguin obtenir el suport de les tres cinquenes parts de la cambra necessàries per a la seva elecció.

Montilla compareixerà davant la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat per demanar la renovació dels quatre magistrats del TC escollits per la cambra alta, i defensar la reforma del Tribunal que reclama la resolució pactada al Parlament pel Tripartit i CiU.

Entre els punts que inclou aquesta iniciativa destaca el cessament en sis mesos dels magistrats amb el mandat caducat, però també l’establiment d’una majoria mínima de vuit magistrats per dictar sentència sobre estatuts. A més, demana un termini màxim de deliberació del TC, encara per determinar, i la inhabilitació de l’alt tribunal per emetre sentències interpretatives.

Fins ara el PSOE i el govern espanyol han acollit amb cautela la proposta catalana. El president José Luis Rodríguez Zapatero va apuntar davcant l’executiva del PSOE i el Congrés que estava disposat a ‘estudiar’ la proposta de reforma del TC. CAldrà veure quines són les directrives del grup del PSOE al Senat quan es discuteixi el text.