Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’abandonament escolar a Catalunya en acabar l’ESO duplica la taxa de la UE

|

- Publicitat -

L’informe també indica que la despesa pública en educació no universitària, en relació al PIB a Catalunya, és del 2,4%, cosa que significa que queda situada entre les més baixes de l’Europa dels 27. Davant de tot plegat, la directora de l’estudi, Carme Gómez, avisa que el sistema educatiu de Catalunya presenta molts problemes de ‘fracàs escolar i segregació’ per ‘raons econòmiques’.

Per això, assenyala la necessitat d’incidir en la formació a les famílies. Assegura que existeix una infància i adolescència ‘molt complexe’ i que per aquest motiu els pares estan en una situació de desorientació en quant a la seva funció ‘educativa’.

Publicitat

Per això, Gómez ha explicat que fan falta polítiques de conciliació del temps perquè els pares puguin estar més estona amb els fills i d’aquesta manera es puguin millorar les condicions de vida de la infància. Quant a l’abandonament escolar, la directora de l’estudi ha explicat que és un problema ‘preocupant’, perquè els joves se’n van al mercat de treball sense formació, i això genera precarietat laboral. Gómez creu que per pal·liar aquestes dades fa falta potenciar la formació professional.

Un 7% dels menors de 15 anys viuen en la pobresa severa

L’estudi també indica que un 7% dels menors de 15 anys que viuen a Catalunya està en situació de pobresa severa. D’altra banda, un 20% dels menors de 16 anys viuen sota el llindar de la pobresa. Segons Gómez, la pobresa afecta sobretot els nens immigrants, ja que un 50% dels menors immigrants viuen sota el llindar de la pobresa.

Gómez també ha explicat que l’augment de les famílies monoparentals està provocant que els índex de pobresa augmentin. En aquest sentit, l’estudi també indica que entre els anys 1991 i 2001, es van incrementar de manera notable el nombre de menors que vivien en llars monoparentals. Concretament es va passar dels 85.420 als 113.530.

D’altra banda, l’estudi també incideix en la violència de gènere entre els més joves. Un 98,8% de les adolescents enquestades tenen clar que rebre una bufetada de la parella és ‘molt greu’. El 25,5% dels nois, però, afirma que aquesta acció ‘no és tan greu’. Segons l’informe, un 4,4% de les noies han estat forçades a mantenir relacions sexuals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut