Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La varicocele pot causar infertilitat a l’home

Redacció
Redacció 30/06/2010

Una de les raons per les quals un home presenta problemes reproductius és per la presència de varicocele, varices a les venes properes als testicles. Aquesta patologia sovint és causa d’infertilitat en l’home ja que produeix una davallada progressiva en la qualitat del semen.

La varicocele es una malaltia que pateix entre el 15 i el 20% de la població general, cosa que no significa que tots ells tinguin problemes per a tenir fills. En aquest sentit, s’estima que només un de cada cinc homes que pateixen aquesta malaltia presenta algun tipus de dificultat per aconseguir l’embaràs. En general, les venes que més s’afecten són les del testicle esquerre, tot i que també pot afectar al dret o, fins i tot, ambdós testicles. La varicocele no és una malaltia congènita ja que es desenvolupa amb el pas dels anys. Per tant, és possible que un home, abans de l’aparició de la varicocele, fos fèrtil però amb l’aparició de la patologia ho deixés de ser.

Els símptomes d’una varicocele poden incloure dolor o sensació de fregament en l’escrot, de pessigolleig, atrofia o contracció testicular, presència d’una vena dilatada que es detecta directament o amb palpació i també per notar-se sensació de pes al testicle. Sovint, molts homes s’assabenten que la pateixen quan es sotmeten a les proves de fertilitat. El doctor José Vázquez, cap del Servei d’Andrologia de l’Hospital de Clinicas José San Martín i professor d’Urologia de la Universitat de Buenos Aires (Argentina), explica que, segons un estudi recent que van dur a terme a la clínica, per cada 1.000 homes que van consultar per problemes d’infertilitat, 510 van ser diagnosticats de varicocele (el 51%).

El tractament d’aquesta patologia és quirúrgic però es tracta d’un procediment senzill, per via inguinal, amb anestesia local i no fa falta hospitalització. De totes maneres, es bo saber que no en tots els casos cal operar, sinó que només s’aconsella quan és causa d’infertilitat o les molèsties són importants.

A part d’una varicocele, cal destacar que hi ha altres factors que perjudiquen la fertilitat masculina com és el cas d’un colesterol elevat, infeccions, problemes hormonals, tabac, drogues, alcohol i patir malalties com la diabetis. A més, l’edat també juga un paper important, ja que hi ha diversos estudis que han demostrat que, a partir dels 45 anys, hi ha homes que presenten problemes en la quantitat, qualitat i fragmentació de l’ADN espermàtic.