Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

La UE llança la primera operació militar naval de la seva història per combatre la pirateria a Somàlia

La primera missió naval de la història de la Unió Europea, l’operació Atalanta, combatrà la pirateria a les costes de Somàlia i al golf d’Adén. Els ministres d’Afers Estrangers dels 27 han aprovat aquest dilluns l’enviament d’entre sis i deu vaixells, amb tres fragates i una embarcació d’aprovisionament, a més de mitjans aeris de vigilància, que estaran comandats pel vicealmirall britànic Phillip Kones i tindran l’estat major a Northwood, a prop de Londres.

Espanya, França, Alemanya, Gran Bretanya, Portugal, Holanda, Bèlgica, Suècia, Lituània i Xipre participen en la missió per protegir pescadors, creuers de passatgers i embarcacions d’ajuda humanitària de Nacions Unides.

Redacció
Redacció 11/11/2008

Els pirates de Somàlia són responsables de prop d’un terç dels atacs contra vaixells de tot el món: aquest divendres, els 13 tripulants d’un vaixell de càrrega danès van ser segrestats i el president de Somàlia, Abdullahi Yusuf Ahmed, va haver de demanar ajuda a la comunitat internacional. La UE ja va haver de crear, aquest setembre, després del segrest del Playa de Bakio, una cèl·lula de coordinació, amb dues fragates franceses i un avió de patrulla de l’exèrcit espanyol. Aquesta primera operació de vigilància europea, que està dirigida pel capità gallec Andrés Breijo, serà ara substituïda per la missió Atalanta.

El ministre d’Afers Estrangers francès, Bernard Kouchner, ha celebrat aquest dilluns el ‘progrés’ que suposa l’operació Atalanta, un any després que l’exèrcit francès enviés a Somàlia la primera missió de vigilància per protegir una embarcació. Les costes de Somàlia són una de les àrees marítimes més transitades del món, en la ruta que connecta Europa amb Àsia. L’operació naval comunitària començarà la prevenció i la dissuasió dels atacs pirates aquest mes de desembre, utilitzant la força quan sigui necessari. Els vaixells de la UE, d’acord amb la resolució 1816 del Consell de Seguretat de Nacions Unides d’aquest mateix any, podran detenir als responsables d’aquests atacs i transferir-los a tercers estats, excepte en el cas apliquin la pena de mort o hi hagi risc d’un tracte degradant per als presoners.