Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

La premsa internacional entén el missatge de Puigdemont a la perfecció

Guifré Jordan @enGuifre – No hi ha dubte llegint la premsa internacional: Catalunya celebrarà un referèndum d’autodeterminació vinculant d’aquí a un any peti qui peti segons el seu president. Els principals diaris del planeta han captat sense interferències el missatge que Carles Puigdemont va enviar als catalans i al món ahir durant el seu discurs al Parlament. A més, l’estratègia del president de mantenir la mà estesa per guardar-se les espatlles de cara a la comunitat internacional de moment li ha sortit rodona: l’oferta de referèndum pactat ocupa part dels titulars de les capçaleres que se n’han fet ressò. Repassem alguns dels exemples més destacats: 

Redacció
Redacció 30/09/2016

Financial Times (Regne Unit)“El líder català veu dues opcions: referèndum o referèndum”: el prestigiós rotatiu afirma en el subtítol que “el president està preparat per a negociar amb Madrid, diu que l’assumpte s’ha de sotmetre a votació”. Amb tot, admet que “tot i el to desafiant de dimecres, el líder català, de cabells desendreçats, i el seu govern, s’enfronten a grans obstacles”. En aquest sentit parla de l’“oposició implacable” de Rajoy i també de la CUP. De fet, tot i el més que segur vot afirmatiu d’avui, afirma que “la majoria d’analistes preveuen que les tensions entre els dos aliats continuïn en els propers mesos”. A les mans de Junts pel Sí i els capitalistes estarà no fer bons els pronòstics.

Bloomberg (Estats Units)“El president català promet un vot sobre la independència el setembre de 2017”: el gegant de la comunicació nord-americà també es fa ressò de la notícia i calcula que “el moviment enfurismarà moltes autoritats a Madrid, on els partits estatals han estat intentant i fracassant a l’hora de construir una coalició de govern durant els últims nou mesos”. L’article també centra l’atenció en les estructures d’Estat i els terminis per completar-les, i posa el suport independentista en el 41,6% dels ciutadans citant el CEO.

La Stampa (Itàlia) “El president català: referèndum en un any per separar-se d’Espanya”: el subtítol de l’article parla clar i diu que “segons els plans, el referèndum serà vinculant i se celebrarà fins i tot si, com és gairebé segur, Madrid no hi dóna llum verda”.  El rotatiu diu que es tracta d’un altre repte a l’Estat i preveu que “el xoc en els propers mesos serà molt dur i es combatrà a cops de sentències dels tribunals”.

La Tribune (França)“Catalunya: referèndum sobre la independència, passi el que passi”: la publicació reflecteix que Puigdemont “prefereix un referèndum negociat amb Espanya”, perquè és “l’opció perfecte”, però si no és possible, es compromet a “tenir una consulta unilateral el setembre de 2017”. Descriu el discurs de l’exalcalde de Girona com manera de “posar les bases al procés que ha de portar (o no) la comunitat autònoma espanyola a separar-se del Regne ibèric”.  Segons La Tribune, “la situació és complexa” perquè l’Estat es nega en banda a negociar i ja apunta a un setembre vinent mogut: “La UE ja pot posar el setembre de 2017 com un dels (nombrosos) perills que l’esperen l’any vinent”.

Der Kurier (Àustria)“Independència: Catalunya anuncia un referèndum pel 2017”: un dels principals diaris austríacs també se’n fa ressò, destacant per sobre de tot a la peça que el juny de l’any vinent el país ja estarà preparat per ser un nou estat “amb totes les garanties que es puguin per esdevenir independents”. El rotatiu creu que Catalunya no rebrà permís de l’Estat, però no oblida que “en les eleccions de la tardor de 2015 els separatistes van guanyar clarament”. 

Relacionats