Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La Fundació Terra fomenta l’ús del càntir per combatre la calor i el canvi climàtic

|

- Publicitat -

El ‘kit’ consta d’un cordill elàstic, un mosquetó per subjectar el càntir i un ganxo per al sostre. D’aquesta manera, el càntir queda suspès a l’aire i es pot posar a qualsevol lloc de la casa, sempre que estigui en un lloc interior i on hi hagi una mica de corrent d’aire. L’entitat recomana posar una planta sota el càntir, per tal d’aprofitar les gotes d’aigua que puguin caure mentre la gent hi beu. El sistema també evita haver d’aixecar l’estri, que pesa de mitjana de quatre quilos i mig amb aigua.

El fet que dins aquest envàs l’aigua es conservi fresca es deu a la porositat de la ceràmica amb la que està feta. El material traspua l’aigua, que en evaporar-se pren la calor latent de la vaporització del líquid del seu interior, com si ‘sués’ i aconseguint que es refredi. Aquest ha estat un fenomen que ha estat objecte de diversos estudis de física. Un dels portaveus de la Fundació Terra, Jordi Miralles, diu que el càntir demostra que encara avui es disposa de ‘tecnologies’ o utensilis tradicionals ‘que ens ajuden a estalviar energia’.

Publicitat

Miralles considera que aquest objecte ha caigut en desús perquè ara s’envasa l’aigua ‘i per la comoditat de posar-lo a la nevera’. Tot i així recorda que ‘ens permet refrescar l’aigua l’estiu sense necessitat d’electricitat’, evitant també emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera. Per això, demana ‘promoure uns recursos i informacions’ a través de webs com la de l’entitats –www.terra.org– on s’explica el mecanisme del càntir i la seva utilitat com a element sostenible.

El càntir és un element amb segles d’antiguitat i element típic dels països de la Mediterrània, el qual ara es vol convertir també en símbol de ‘l’ecologia pràctica’ amb vista a l’estiu. La campanya es fa conjuntament amb el Museu del Càntir d’Argentona, únic al món per els més de 2.300 atuells que conté i per ser un dels punts neuràlgics de la Festa del Càntir, que coincideix amb les festes del municipi a principis d’agost ‘ens va semblar que tenint el museu a Catalunya seria absurd no comptar amb ells’ ha dit Miralles’.

Un càntir a la Moncloa

La Fundació Terra va considerar oportú que s’havia de donar exemple des de les ‘més altes esferes’. Per aquest motiu, ha enviat aquesta setmana a la Moncloa un càntir per fomentar el seu ús. La intenció és que estigués present a la taula del Consell de Ministres de divendres, en què es debatien les mesures per frenar el canvi climàtic. Jordi Miralles ha dit que, si bé no tenen de moment cap notícia al respecte ‘dijous la missatgeria ens va confirmar que el càntir havia arribat a la seva destinació’.

El Consell de Ministres va aprovar divendres un plec de 80 mesures urgents contra el canvi climàtic, entre les quals figurava fer pagar més car l’impost de circulació als cotxes més potents i contaminants. També té la intenció d’eliminar pel 2012 totes les calderes de carbó que encara perduren i reduir en un 9% el consum energètic en els edificis ministerials.

La fira del càntir

Malgrat la seva història mil·lenària, el càntir continua essent utilitzat amb assiduïtat a Catalunya. Precisament els propers dies 4, 5 i 6 d’agost la vila d’Argentona (Maresme) celebrarà la seva Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa, coneguda com la Fira del Càntir, que reunirà més de 90 professionals, així com tallers, exposicions i venda de càntirs. La d’enguany és la 57a edició de la festa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut