Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

L’Espanya pro-independentista

Aquest dies a la capital nordamericana s’hi pot veure l’exposició ‘Llegat: Espanya i els Estats Units en l’època de la independència (1763-1848)‘. Així a la Galeria Nacional dels Retrats de […]

Redacció
Redacció 28/09/2007

Aquest dies a la capital nordamericana s’hi pot veure l’exposició ‘Llegat: Espanya i els Estats Units en l’època de la independència (1763-1848)‘. Així a la Galeria Nacional dels Retrats de Washington es pot visitar aquesta mostra on s’explica la important contribució de l’Estat espanyol al procés de independència dels Estats Units, quan aquests finalment aconseguiren separar-se de la metròpoli britànica.

La contribució espanyola a la independència americana és força desconeguda, però el suport financer i militar de la corona espanyola va ajudar molt als independentistes americans. De fet, acabat el conflicte, els mateixos líders independentistes americans asseguraren que, sense el suport espanyol, potser haguessin continuat essent colònia britànica molts anys més.

Des de Catalunya ens sobten els discursos espanyols actuals a favor de la independència americana (finançada des d’aquí i inaugurada per la borbona Elena) i, en canvi, la radical negativa a sentir parlar de la independència de les nacions oprimides dins el propi Estat espanyol. Tot una contradicció que denota que, més enllà de qüestions ideològiques, Espanya tem la independència de Catalunya no perquè no ens sàpiga diferents, ni perquè no cregui en el concepte de independència, sinó perquè els suposaria quedar-se sense la gallina dels ous d’or.