Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

La Catalunya Nord també endureix les restriccions d’aigua

La prefectura de Perpinyà ha decidit endurir les mesures de restricció d’aigua a la Catalunya Nord, malgrat les pluges d’aquests últims dies que no van ser suficients per millorar ‘la situació hidrològica deficitària excepcional’ que pateix la Catalunya Nord. Es calcula que des del setembre 2007, els dèficits pluviomètrics varien entre un 30% a la plana i un 60% a la muntanya.

Redacció
Redacció 17/05/2008

A més de les mesures vigents des del decret de sequera del 18 de febrer 2008, el nou decret firmat avui pel prefecte Hugues Bousiges i aplicable a partir d’aquest divendres 16 de maig, prohibeix també omplir les piscines privades, rentar els cotxes fora de les estacions de serveis, i només permet regar els parcs i jardins, la nit, entre les 20 hores i les 24 hores, i a la matinada, entre 5 hores i 8 hores.

La prefectura ha anunciat un reforçament dels controls per fer respectar el decret de sequera i els contraventors s’enfronten a una multa de 1.500 euros i de 3.000 euros en cas de reincidir.

Entre el 10 i el 12 de maig va caure uns 85 mm al vallespir, 40 mm als Aspres, 65 mm al Conflent, però a la plana del Rosselló només va caure uns 20 mm.

El pantà de Caramany, al riu Aglí, no s’ha beneficiat d’aquestes últimes pluges ja que el cabal d’entrada ha quedat igual al de sortida. En canvi, pel que fa al pantà de vinçà, al riu Tet, ha guanyat 6 milions de m3 passant així de 13 a 19 milions de m3 per una capacitat total de 25 milions de m3. Pel que fa al pantà de la Bollosa, al Capcir l’emplenament abans de l’estiu queda hipotètic segons els especialistes.

Pel que fa a les capes freàtiques, només les més altes s’han aprofitat de forma provisòria de les últimes pluges, però les capes profundes queden igual de baixes i es tem que els bombaments importants que es fan a l’estiu, agreugin la situació.