Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La candidata d’Aralar no vol per Euskadi un Estatut tan decebedor com el català

|

- Publicitat -

En les anteriors eleccions al Parlament basc Aralar va aconseguir un escó. Era la primera vegada que es presentava aquesta formació de l’esquerra abertzale que condemna la violència d’ETA. Per aquests comicis, les enquestes els donen entre tres i quatre escons. Ezenarro creu que el seu partit polític pot ‘ser la clau perquè el Parlament basc segueixi essent majoritàriament abertzale’. Així mateix, vol ‘promoure un canvi a l’esquerra de l’espai abertzale’.

Ezenarro ha recalcat que Aralar ‘és una força emergent i representa una forma de veure l’esquerra abertzale diferent’. ‘Som més i estem més units, les enquestes ho diuen, però dia a dia hi ha més adhesions sobre tot de gent jove que vol una esquerra abertzale que aposti exclusivament per la política en tots els seus sentits, no només en contra de la violència, sinó que faci política sobre qüestions quotidianes’, ha indicat. ‘Som més les persones que volem una alternativa d’esquerres i abertzale en aquest país i ho volem a fer sense esperar a ETA’, ha assegurat.

Publicitat

‘No tenen res a veure el PSC i el PSE-EE’

Sobre un pacte d’esquerres a Euskadi similar al que hi ha a Catalunya, ha manifestat que ‘les situacions i els agents polítics no són els mateixos a Euskadi que a Catalunya’. ‘No tenen res a veure el PSC i el PSE-EE’, ha remarcat. En aquest sentit, ha dit que les eleccions basques es produeixen després que es vetés una Llei de consulta, ‘promogut pel Partit Socialista i el PP’. Ezenarro ha criticat que els socialistes han dit no a la Llei de consulta, però no ha posat cap alternativa sobre la taula.

‘Tenim pendent un debat sobre normalització i convivència i el Partit Socialista no ha ofert cap alternativa’, ha manifestat. ‘Fins que no s’avanci en aquest sentit i es reconegui que Euskal Herria és una nació i té dret a decidir serà molt difícil un acord d’aquestes característiques’, ha declarat, en referència a un pacte tripartit d’esquerres al País Basc com el que hi ha a Catalunya.

Per altra banda, la candidata independentista ha recalcat que un lehendakari del PSE-EE amb el suport del PP basc i d’UPyD ‘suposaria un pas enrere en el terreny social i econòmic, un retrocés en política lingüística i en el sentit nacional’. ‘La lluita per al dret a decidir quedaria absolutament aparcada’, ha assenyalat. Així mateix, ha reclamat a la resta de partits favorables al dret a decidir que ho defensin de forma conjunta, independentment que tinguin models socials i econòmics diferents.

‘Anul·lar les llistes de D3M i Askatasuna és antidemocràtic’

Sobre l’anul·lació de les llistes de Demokrazia Hiru Milloi (D3M) i d’Askatasuna, Ezenarro ha recordat que Aralar ha criticat ‘la decisió per antidemocràtica, ja que d’alguna forma reflexa la nul·la qualitat democràtica de l’estat espanyol i deixa a fora a molts votants i a tot un sector social i polític del país’. ‘No ajuda a la normalització ni a la pacificació’, ha assegurat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut