Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

L’expresident d’Òmnium Jordi Porta veu ‘lamentable’ l’intent d’utilització política de la mobilització

L’expresident d’Òmnium Cultural Jordi Porta ha considerat aquest dimarts que és ‘lamentable’ l’intent d’utilitzar políticament la manifestació d’aquest dissabte de resposta a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l’Estatut. Ho ha dit en referència a la polèmica sobre si la manifestació l’ha d’encapçalar la pancarta amb el lema ‘Som una nació. Nosaltres Decidim’ o la senyera, com vol el president de la Generalitat i líder del PSC, José Montilla. Ha lamentat que s’hagin barrejat en la convocatòria les ‘estratègies’ dels partits, a qui ha emplaçat a treballar per trobar un punt de trobada per mantenir la unitat després de la manifestació de dissabte. Òmnium Cultural podria optar finalment per deixar que una representació institucional encapçali la marxa al darrere d’una senyera, seguit

Redacció
Redacció 06/07/2010

En declaracions als periodistes a la porta de la seu d’Òmnium, on aquest dimarts s’hi reunien els partits i les principals entitats de la societat civil que donen suport a la mobilització per desencallar la polèmica d ela capçalera, Porta ha criticat que en el debat generat arran de la demanda de Montilla hi ‘intervenen les estratègies dels partits’, on Òmnium ‘no hi vol entrar’-

‘Que ho aprofitin uns i ho vulguin aprofitar els altres és lamentable i no hauria d’existir’, ha asseverat Porta, que ha instat els partits a treballar perquè la unitat es mantingui a l’hora d’articular una resposta política de país: ‘El que cal és unitat no només de la societat civil, sinó també de les forces polítiques per defensar què s’ha de fer després de la manifestació’.

Porta ha explicat que Òmnium i les entitats que secunden la convocatòria i els partits estan ‘buscant fórmules’ perquè la reclamació de Montilla i el PSC ‘lligui amb l’orientació inicial’ de la protesta.

Senyera, lema i unitat

Això sí, ha deixat clar que aquesta és la resposta de la societat civil, que és qui va ratificar en referèndum l’Estatut. Ara bé, ha reconegut que ‘és molt important que el Govern i el Parlament es manifesti al carrer’. Ha replicat Montilla que és ‘discutible’ que a aquestes alçades i després de la sentència del TC ‘la senyera com a tal sigui més unitària que qualsevol altra cosa’.

Per això, creu que la senyera hi ha de ser, però sempre acompanyada del lema ‘Som una nació. Nosaltres decidim’, per deixar clar que digui el que digui el TC, el país es proclama nació i rebutja que ningú esmeni allò que el poble ha decidit en referèndum. Porta ha admès que li ‘sap greu’ la polèmica generada arran de la demanda de Montilla, perquè l’important, al marge de qui i què encapçala la manifestació, és que ha de ser multitudinària. S’ha mostrat confiat que aquest mateix dimarts es tancarà el debat.