Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Junqueras: “Ningú diu que hem d’entrar enlloc”

El reescollit president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha expressat suport per Ada Colau si s’adhereix al full de ruta independentista. “A Ada Colau li demanem suport al full de ruta, compromís amb el país i que faci costat a les necesitats de canvi social i ètic”. Junqueras ha mostrat voluntat per arrossegar els sectors que giren al voltant de Barcelona en Comú cap a posicions independentistes.

Redacció
Redacció 01/06/2015

Suport a Colau

“No és necessari ser independentista per votar a favor de la independència de Catalunya”. La victòria d’Ada Colau ha tret pressió a ERC. Els resultats han deixat al partit en una posició privilegiada de poder triar quina és l’aliança que més pot afavorir el procés. Junqueras s’ha mostrat favorable a votar la investidura d’Ada Colau si mostra suport al full de ruta, i donar suport extern el govern, sense entrar al govern local. “Ningú diu que hem d’entrar enlloc”. Sobre el pacte proposat la setmana passada per Xavier Trias, pressionat pels lobbys, ha fet referència al PSC. “Amb el partit socialista ens separen moltes coses”.

Per Junqueras, l’eix nacional ha sortit triomfant en aquestes municipals. El president d’ERC ha dit que el vot sobiranista ha passat del 38% al 45%, mentre que l’unionista ha passat del 38% a 32%. El president republicà ha demanat concentrar-se ara a fer de les eleccions del 27S un èxit. Junqueras ha erigit ERC com una força central, propera a un liberalisme lliure competencial. “Aquells que s'aprofiten de la injustícia s'oposen a les transformacions que nosaltres volem impulsar. “Liberal” vol dir generós, però hi ha alguns que s'oposen a la lliure competència”. ERC ha revalidat les seves majories de govern a nivell municipal, per això Junqueras creu que si ERC entrés al govern català, no només no es desgastarien sinó que ho farien molt bé.

El full de ruta cap al 27S

ERC s’ha mostrat satisfeta pel desplegament dels acords del 14 de gener. Junqueras creu que ja fa temps que ja podria estar signat però ha reconegut que ara s’està esperant quna postura emprendrà UDC, la CUP (que ha proposat un full de ruta bastant similar), i està a l’espera de veure si pot repescar i arrossegar els sectors propers a l’esquerra alternativa. Junqueras creu que “cal cosir aquest país”, i ha demanat el concert de sindicats, entitats i empresaris, tal i com es va expressar al Cercle d’Economia.

Junqueras ha explicat que ERC està treballant en impulsar actes conjunts per la campanya del 27S. “Demanem incessantment als partits sobiranistes que fem actes conjunts de cara al 27S. Com més, millor. De moment però, no tenim una resposta clara”. Preguntat per una possible llista unitària al Congrés dels diputats, Junqueras s’ha mostrat prudent: “Nosaltres tenim unes eleccions catalanes, i quan les hàgim fet plantejarem les consideracions que calguin”. Així que després de les eleccions catalanes es decidirà si es fa llista unitària al Congreso o no.

La xiulada a l’himne

Junqueras ha xiulat l’himne espanyol alguna vegada. El president republicà ho entén com una protesta a la imposició, malgrat recorda que no és formalment partidari de xiular himnes. “Quan Catalunya sigui independent ningú el xiularà, perquè la relació serà sana i amical”.