Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Independència, any zero

‘Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?’ Aquesta és la pregunta de la consulta que se celebra avui a Arenys de Munt, municipi de tot just 8.023 habitants que ha somogut les estructures més profundes i més primàries de l’estat espanyol, motivant la mobilització de l’advocacia de l’estat, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, El País, el PSC, la Falange i Ciutadans.

Redacció
Redacció 13/09/2009

Entre les nou del matí i les vuit del vespre tots els empadronats a Arenys de més de 16 anys, tant si tenen la nacionalitat espanyola com si no, podran anar a votar. La justícia ha permès la coincidència de la consulta amb una manifestació falangista contrària a dos quarts d’una.

Aconseguir el dret a vot per a 6.500 arenyencs a una consulta d’una entitat privada i que no és vinculant en cap sentit no ha estat fàcil. Si bé ERC, CiU i ICV s’han mostrat favorables a la consulta des del principi; el PSC, el PP i Ciutadans s’hi han mostrat totalment contraris.

Les decisions judicials tampoc hi han ajudat. La justícia ha suspès i després ratificat la suspensió de l’acord del ple de l’Ajuntament que donava suport a la consulta, negant-hi d’aquesta manera el suport logístic municipal. Per aquest motiu el local municipal que inicialment es volia utilitzar s’ha hagut de descartar per buscar-ne un altre.

L’altre pronunciament de la justícia ha estat per donar el vistiplau a la concentració de la Falange el mateix dia de la consulta, invalidant així la decisió d’Interior de posposar-la una setmana per evitar aldarulls. Els manifestants afins a la Falange arribaran escortats per agents policials i escoltaran la lectura d’un manifest a dos quarts d’una a la plaça de Catalunya de la localitat.

Membres del Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació (MAPA) han rebut amenaces durant les últimes setmanes, un fet que ha obligat a prendre mesures com la protecció policial del president. Malgrat això els organitzadors han demanat als independentistes que no caiguin en provocacions. El delegat d’acció política de la Falange, Ricardo Alegret, també s’ha apressat a explicar que també l’han amenaçat de mort.

Per la seva banda, l’alcalde d’Arenys de Munt, Carles Móra, ha demanat als arenyencs que no tinguin por i que ‘surtin al carrer, facin el vermut i vagin al cinema amb naturalitat’ perquè ‘com més natural ho portem millor que millor’. Ha explicat que és conscient que Arenys de Munt estarà ‘a l’ull de tothom’ perquè ‘molts han posat les esperances en aquesta consulta’. El líder d’ERC al municipi, Joan Rabasseda, considera que l’estat espanyol tem ‘la foto de com els veïns dipositem una opinió en una urna’ i es pregunta: ‘A quin demòcrata li fan por les urnes i les paperetes de vot?’.

Relacionats