Dimarts, 5 de juliol de 2022 - Edició 1440
La República

Ibarretxe reivindica el paper dels pobles en la construcció d’Europa perquè “la identitat no és un concepte passat”

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, va reivindicar ahir el paper dels pobles en la construcció de l’Europa del segle XXI perquè, segons les seves paraules, “la identitat no és un concepte del passat” i estan en “una magnífica posició” per donar suport al projecte de la Unió. A més, va mostrar-se convençut que Europa “fa malament oblidant-se dels pobles” i va afirmar que tenir-los en compte no suposa “negar el paper dels estats”.

Redacció 01/06/2007

Durant la inauguració de la jornada “El paper dels mitjans de comunicació en la construcció Europea”, organitzada a Bilbao per la Secretaria d’Acció Exterior de l’executiu autònom, Ibarretxe va recordar que el Tractat Constitucional Europeu va rebre el suport de “tot el poble basc”, referint-se a la comunitat autònoma basca, Navarra i Iparralde.

“El poble basc va votar sí, no perquè ens agradés extraordinàriament, però vam pensar que era millor dormir sota una teulada que tingués moltíssimes goteres que dormir a l’aire lliure, perquè afecten tots els rigors de la climatologia”, va indicar.

Tot i això, va agregar que el text va eliminar del seu contingut determinats conceptes com “el valor dels pobles, les nacions que no som estat”. “No ho entenc -va dir- no ho entenc, jo sóc lehendakari i el País Basc és una nació, és un poble europeu, no som un estat, no neguem el paper dels estats a Europa, però reivindiquem el paper de les nacions que no som estat per construir Europa”.

En opinió seva, “Europa fa malament oblidant-se dels pobles”, que “són la cosa més vella” però “també la cosa més moderna”. “La identitat no és un concepte del passat, és un concepte del present i del futur, perquè, sense identitat, les persones deixem de ser persones, els pobles deixen de ser pobles, i crec que els actors més vells d’Europa són, actualment, nous aliats de l’Europa del segle XXI”, va indicar.