Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Qui és l’excloent?

Els mitjans espanyolistes més ultres han estat atacant la presència catalana a la Fira de Frankfurt des de fa mesos, titllant la comitiva d’excloent, i fomentant un debat fictici allí […]

Redacció
Redacció 15/10/2007

Els mitjans espanyolistes més ultres han estat atacant la presència catalana a la Fira de Frankfurt des de fa mesos, titllant la comitiva d’excloent, i fomentant un debat fictici allí on tots els experts es posen d’acord. Sense anar més lluny ahir mateix, dia en què es tancava la Fira de Frankfurt, el director de l’edició catalana de El País, Xavier Vidal-Folch, atacava novament la presència catalana a la Fira i tornava a lamentar que no hi haguessin escriptors en castellà a la comitiva catalana, amb arguments de barra de bar i sil·logismes de gàbia de circ.

Tant li fa que la convidada fos la cultura catalana, i no pas la cultura feta a Catalunya: els mitjans més ultres s’han cebat de valent fent valer la seva habitual demagògia espanyolista, inventant-se polèmiques i sembrant la mentida als caps de milers de ments espanyoles per adoctrinar. Fins i tot alguns corresponsals estrangers a l’Estat, que tenen la residència a Madrid i que, per tant, desconeixen la realitat catalana, ens han confós per botxins enlloc de víctimes.

Per demostrar que Espanya és fins i tot més excloent del que, segons diuen, ho és Catalunya, avui us parlarem de la Fira del Llibre de Londres. Aquest mateix 2007 l’Estat espanyol era el convidat d’honor de la fira. Els anglesos no convidaven la “cultura espanyola” no, sinó l’Estat espanyol.

I quin ha estat el resultat? Que cap escriptor basc, gallec o català ha anat a la comitiva espanyola, i durant la primavera passada a Londres només s’hi van desplaçar escriptors que escriuen únicament en espanyol. Com si a l’Estat espanyol no s’hi parlessin més llengües. Com si el basc, el gallec o el català no fossin tant oficials com el castellà a l’Estat.

Fira de Frankfurt: Hi conviden la cultura catalana i hi van escriptors catalans, valencians, balears, alguerencs i rossellonesos. Fira de Londres: Hi conviden “l’Estat de les autonomies” i només hi van escriptors espanyols. I evidentment, tampoc s’hi convida cap escriptor iberoamericà malgrat que comparteixen la mateixa llengua.

I doncs, qui és l’excloent aquí?