Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Espanya es queda sola al món dient que el sobiranisme ha perdut

‘Le Monde’, la ‘BBC’, el ‘New York Times’, ‘Der Spiegel’… Cap de les grans capçaleres mundials ha tingut dubtes a destacar sobre les eleccions catalanes que la independència ha guanyat. Lluny de les xifres ambigües de vots en les quals enquista la interpretació dels resultats l’unionisme, des de fora es veu molt clar: els partidaris de sortir d’Espanya han obtingut majoria absoluta en els comicis a la cambra catalana. 

Redacció
Redacció 28/09/2015

El SNP va sumar 'només' el 45% dels vots el 2011

Els titulars parlen per si sols. La referència mundial quant a rigorositat informativa, la BBC, ha titulat: “Els nacionalistes catalans guanyen les eleccions”. La crònica del gegant de la comunicació anglès ni menciona l’argument unionista que apel·la a una falsa majoria de vots pel No. De fet, en les últimes eleccions a Escòcia el 2011, el SNP va sumar majoria absoluta però ‘només’ un 45,1% d’electors els van donar el seu suport. Tanmateix, ningú va qüestionar la victòria inapel·lable de Salmond i el Regne Unit es va posar a negociar de seguida.

“Eleccions històriques”, segons el The New York Times

Pel que fa al referent als Estats Units, el ‘The New York Times’ segueix la mateixa línia: “Els partits que defensen la secessió a Catalunya guanyen unes eleccions històriques”. A la crònica de la jornada destaca que els sobiranistes “estableixen una possible confrontació sobre la independència amb el govern de Madrid”. Només en un segon terme recorden que la CUP posava la condició d’arribar a un 50% dels vots i ‘només’ s’ha arribat al 48%.

“Els catalans llancen un desafiament a Espanya”

A França, ‘Le Monde’ també parla clar: “Catalunya: victòria dels independentistes a les eleccions regionals”. Al seu torn, ‘Le Figaro’ encara va més lluny: “Els catalans llancen un desafiament a Espanya”. La interpretació a Alemanya no s’allunya de la francesa o anglosaxona, ja que ‘Der Spiegel’ titula: “Eleccions regionals a Catalunya: els separatistes guanyen la majoria al Parlament”. Al seu torn, el diari més antic d’Israel, ‘Haaretz’, reitera la mateixa idea: “Els partits separatistes guanyen la majoria absoluta  a les eleccions regionals de Catalunya”. 

Uns comicis 'només' autonòmics que han ocupat les portades d'arreu del món

En qualsevol cas, els comicis han estat present a les portades de les edicions digitals dels mitjans de comunicació més importants del món. Una prova més que la cita anava més enllà d’uns comicis ‘només’ autonòmics, com ha reivindicat  el govern espanyol, que no ha convençut ni amb aquest argument, ni amb el pretext de la majoria dels vots per amagar que els independentistes estan del tot legitimats per formar govern a Catalunya a partir d’ara i aplicar el programa amb què es van presentar. 

Relacionats