Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

ERC proposa recuperar el Consell de Cent de Barcelona com un fòrum de debat amb ciutats del món

El president del grup municipal d’ERC, Jordi Portabella, ha anunciat aquest dimarts que el seu grup vol incorporar als pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona ‘la recuperació i creació d’un organisme que s’anomenarà Consell de Cent del Planeta’. Aquesta proposta, que si s’aprova tindrà un pressupost de 1,5 milions d’euros, pretén ‘que Barcelona sigui la seu fixa, bianual, de la trobada de cent ciutats que debatran sobre un tema d’actualitat metropolitana’. Els assumptes que es tractaran poden tenir relació amb la immigració, la sostenibilitat, la pobresa o la mobilitat, ha explicat Portabella.

Redacció 12/12/2007

Portabella ha dit que ‘Barcelona ja no pot fer grans esdeveniments vinculats al desenvolupament de territori’, com van ser ‘els cinc grans esdeveniments que van desenvolupar la ciutat’ fins l’actualitat. Per al líder del grup municipal de ERC, es tracta de ‘l’Exposició Universal del 1888, l’Exposició Universal del 1929, el Congrés Eucarístic dels anys cinquanta amb la creació del barri Congrés, els Jocs Olímpics amb el desenvolupament i recuperació del Front Marítim, i el Fòrum de les Cultures’. Com que no queda ‘cap possibilitat de vincular un gran esdeveniment a un desenvolupament territorial’, s’havia de produïr una ‘inflexió’, i vincular els esdeveniments futurs ‘al coneixement’, ha dit Portabella.

La primera reunió de l’organisme es podria celebrar el 2009, ha indicat Portabella, que ha explicat que la concreció la farà ‘possiblement’ un Institut del Consell de Cent del Planeta. El president del grup municipal d’ERC ha remarcat el ‘sentit simbòlic’ de la recuperació del Consell de Cent, ‘l’últim estament que quedava per recuperar des del Decret de Nova Planta’. Ha explicat que el Consell de Cent té els seus prolegòmens el 1249 amb Jaume I, es manté vigent amb canvis fins el 1714 i el decret de Nova Planta l’eliminà, juntament amb les altres institucions catalanes. Portabella considera que la seva proposta és una recuperació del Consell de Cent ‘adequada al segle XXI’.