Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

ERC impulsa una esmena al Senat perquè el Rei deixi de ser cap de l’exèrcit espanyol

ERC, a través de l’Entesa al Senat (formada per PSC, IU-ICV i ERC), ha presentat tres esmenes al projecte de Llei de la carrera militar que proposen que el president del govern espanyol substitueixi el Rei en les seves funcions de cap de l’exèrcit espanyol. Pels republicans, la demanda és justificada pel fet que ‘no es pot admetre, en democràcia, que el màxim rang militar s’atorgui en funció de naixement i no de capacitat’. El portaveu parlamentari del PSOE, Diego López Garrido, ha assegurat que es tracta d’una proposta ‘innecessària’ perquè dóna al president espanyol ‘una cosa que ja té’ perquè és qui decideix ‘l’ordenació’ de la política militar. ‘Els que han presentat l’esmena –ha dit- no s’han llegit la Constitució’.

Redacció
Redacció 28/09/2007

L’esmena d’ERC, que segons l’acord de l’Entesa es presenta sota l’etiqueta de l’Entesa, forma part d’un paquet de 45 propostes d’addició o substitució de l’Entesa que, entre d’altres, reclamen que se suprimeixin les referències a la ‘nació’ espanyola, o que s’eliminin també termes obsolets com ‘abnegació’ i ‘sacrifici’. La proposta que ha causat més polèmica, però, és la que reclama que es modifiqui l’article 2.1 de la proposta de Llei que estableix que el Rei és el cap de l’exèrcit espanyol, i se suprimeixi per un redactat que deixi clar que el cap de l’exèrcit espanyol és el president del govern. A més, ERC reclama que la Guàrdia Civil deixi de ser un cos militar.

Des del Congrés dels Diputats, el portaveu parlamentari del PSOE, Diego López Garrido, ha estat taxatiu a l’hora de desqualificar la proposta. Segons ha assegurat, es tracta d’una esmena ‘absolutament innecessària’ perquè atorga al president del govern ‘una cosa que ja té’, que és ‘el comandament, la direcció, i l’ordenació de la política militar i de defensa, de l’administració militar i de les forces armades’. Garrido ha assegurat que la Constitució ja reconeix al president del govern aquestes funcions en articles posteriors al 56, que estableix que ‘el rei és el cap de l’estat’.

ICV i PSC no hi votaran a favor

ICV i PSC, que juntament amb ERC formen el grup de l’Entesa al Senat, han advertit aquest dijous que no votaran aquestes tres esmenes dels republicans al projecte de Llei de la carrera militar. Un comunicat emès per la pròpia Entesa i difós a la tarda de dijous assenyala que les tres propostes ‘són responsabilitat exclusiva d’ERC’ i que ‘no són subscrites ni seran votades en cap punt de la tramitació ni pel PSC ni per ICV ni per Esquerra Unida’.

El comunicat apunta que l’Entesa ‘es regeix per un protocol en virtut del què, quan s’inicia la tramitació d’un projecte de Llei al Senat, els grups d’IU-ICV i ERC al Congrés presenten sota el nom d’Entesa Catalana de Progrés les esmenes que han quedat vives durant la tramitació al Congrés’, però ‘això no significa que tinguin el suport de les tres formacions de l’Entesa’, sinó que ‘l’objectiu és que arribin al Ple perquè els senadors de la formació que subscriu les esmenes les puguin votar’.