Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Entitats del món econòmic i social tornen a demanar el traspàs de l’aeroport del Prat

Nombroses entitats del món social i econòmic català han demanat, a través d’un anunci publicat a tota pàgina a la premsa d’aquest diumenge, la descentralització de l’aeroport del Prat quasi nou mesos després de l’acte celebrat a l’escola de negocis IESE. Els firmants han demanat aquest traspàs ‘davant la falta de respostes concretes per part del Govern, des del món econòmic i social català’. Aquestes entitats posen l’exemple d’altres aeroports de primera línia europeus com Amsterdam, Berlín, Londres, Frankfurt, París i Roma, entre d’altres, que ‘des de fa anys’ funcionen amb diferents models de gestió centralitzada pública i privada. Segons els firmants, aquests també són exemples de ‘l’alt nivell de competitivitat, cohesió social i fortalesa econòmica dels països als quals pertanyen’.

Redacció 17/12/2007

En el manifest, el món social i econòmic ‘demana respostes’ a la classe política i ‘als nostres governants’, ja que ‘Catalunya no pot donar suport a qui no té present les necessitats del nostre país’. Per això, conclouen, ‘volem l’aeroport que mereixem i això passa, indefectiblement, per la participació de Catalunya en la seva gestió’.

Els firmants demanen a tots aquells qui estiguin d’acord amb aquesta iniciativa, que es registrin a la pàgina web. Entre les entitats adherides al manifest, hi ha diverses cambres de comerç d’arreu del territori, com les de Girona, Sant Feliu de Guíxols, Valls, Tarragona, Manresa i Terrassa; col·legis professionals, com els d’advocats, economistes, enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, metges i publicitaris, entre d’altres; escoles de negocis i universitats, entre moltes altres entitats socials, econòmiques i culturals.

Entre els firmants del manifest, no hi consten els membres del GTI 4, -la Cambra de Comerç de Barcelona, el Cercle d’Economia, Foment del Treball ni el RACC-, grup que va impulsar la trobada a l’Escola de Negocis IESE per reclamar poder decidir sobre el futur de l’aeroport del Prat el passat 22 de març. En aquella ocasió, van intervenir els catedràtics de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra, Germà Bel i Andreu Mas-Collell, respectivament més la del professor Pedro Nueno, de l’IESE.

Davant d’un públic format pels més alts representats de l’economia i la societat civil catalana, els ponents de l’acte acadèmic a l’auditori de l’IESE van desplegar un discurs amb un contingut dirigit a aportar arguments per explicar l’anacronisme de la gestió centralitzada dels aeroports, però no només a la Unió Europea, sinó que també en relació a la realitat dels Estats Units i de les regions emergents del sud-est asiàtic.

L’altre argument central de les intervencions van ser com la gestió centralitzada penalitza ‘greument’ el desenvolupament econòmic d’un determinat territori i imposa límits a la dinàmica empresarial.