Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Engeguen una iniciativa per eliminar el valencià de la Universitat de València

La llengua valenciana està amenaçada. Si més no, a la Universitat de València (UV), on gaudeix des de 2012 d’un tracte preferent. Un grup de professors de centre ha engegat una recollida de signatures mitjançant el web change.org per tal d’eliminar el requisit de saber valencià al personal docent, excepte els professors associats. En una setmana, els signants han aconseguit 1.500 rúbriques en contra de la legislació, que titllen de “discriminatòria i possiblement il·legal”, i part de la premsa espanyolista ja se n’ha fet ressò, en una croada per fer retrocedir encara més el valencià. 

Redacció
Redacció 04/03/2016

A la Complutense requereixen el castellà

La Universitat requereix el nivell C1 de la llengua pròpia de la ciutat, és a dir, del valencià, a tot el professorat que es contracti, excepte els associats -cosa que els impulsors de la iniciativa 'obliden' en la seva petició. Amb tot, l'exigència es repeteix per exemple a la Universidad Complutense de Madrid amb la llengua pròpia de la capital de l’Estat, el castellà (article 86.5 dels estatuts de la universitat). Tot i això, els impulsors de la iniciativa consideren que amb la mesura, s’impedeix contractar professors castellanoparlants o de l’estranger per brillants que siguin.

Què passaria si la Universitat de València només oferís cursos en anglès? 

No tenen en compte, però, que sense aquesta obligació per protegir la llengua més dèbil, la llengua pròpia de la capital del Túria podria desaparèixer de les aules de la universitat més antiga del país en pocs anys. Tampoc han concretat si els semblaria bé un possible escenari futur en què la globalització seguís el seu curs i no hi hagués professors que poguessin parlar tampoc castellà, cosa que comportaria que totes les classes s'haurien de fer en anglès.

El responsable econòmic de Ciudadanos Luis Garicano s'apunta a la guerra contre el català amb una piulada insultant. 
 

Relacionats