Dimarts, 18 de Febrer de 2020 - Edició 572
La República

Els protaurins ataquen l’autonomia del Parlament

La Federació d’Entitats Taurines de Catalunya ha presentat aquest dijous al Congrés 587.000 signatures recollides a tot l’Estat que avalen la seva Iniciativa Legislativa Popular perquè els toros siguin declarats com a Bé d’Interès Cultural i donar la volta d’aquesta manera a la prohibició aprovada pel Parlament de Catalunya. Entre les signatures, la del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El president del Congrés, Jesús Posada, els ha ‘agraït’ l’esforç d’haver recollit les signatures. El president dels taurins catalans, Lluís María Gibert, ha afirmat amb ’emoció’ que els taurins han recollit a Catalunya 168.000 signatures, de manera que ‘han superat les dels antitaurins’.

Redacció
Redacció 22/03/2012

El Congrés dels Diputats ha obert les seves portes aquest dijous per rebre els representants del món dels toros, que liderats per la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya volen posar punt i final a la prohibició aprovada pel Parlament mitjançant una Iniciativa Legislativa Popular que, si prospera, es traduirà en una llei que estableix que els poders públics tenen l’obligació de ‘fomentar’, ‘protegir’ i ‘promocionar’ de la festa dels toros.

El text de la iniciativa vol que es garanteixi que tots els ciutadans podran accedir a la ‘fiesta’ a tots els territoris de l’Estat ‘de forma lliure’. A instàncies dels protaurins, les competències sobre toros ja van passar a mans del Ministeri de Cultura al juliol del 2011, un primer pas per a la seva declaració com a Bé d’Interès Cultural que ara volen completar per Llei. 

La iniciativa no només aspira a què els toros siguin declarats com a Bé d’Interès Cultural, sinó que també vol que el text legislatiu inclogui la creació de matèries universitàries sobre els toros, que es permeti que els menors puguin accedir-hi ‘de forma lliure i espontània’ i que el govern espanyol demani que siguin declarats com a Patrimoni Immaterial de la Unesco. 

‘Atacs’ als toros a Catalunya
Tan en les seves declaracions als mitjans com al discurs que ha pronunciat dins la cambra, Gibert s’ha referit a la necessitat que davant dels ‘atacs’ que els toros reben a Catalunya sigui ‘el Parlament d’Espanya’ qui ‘defensi’ la festa. Segons el president dels taurins catalans, cal fet el possible perquè ‘aquesta cultura arribi als nostres fills i néts’. Gibert ha demanat el ‘suport majoritari’ de PSOE i PP a la Llei. ‘Ja donem per descomptat que CiU no hi donarà suport i que ERC, si no ve la legió, tampoc’.

Signatures il·lustres
Els protaurins han registrat aquest dijous 587.000 signatures però han assegurat que en breu entraran a registre prop de 7.000 rúbriques més que han arribat a l’últim moment. Entre aquestes signatures hi ha les del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, el premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa, i fins i tot cantants com Joaquín Sabina, segons ha afirmat Gibert.

Per fer efectiu el registre, primer han portat 50 caixes les caixes amb les rúbriques procedents de Barcelona a la seu de l’Institut Nacional d’Estadística, que és qui les ha de validar, i posteriorment han lliurat al Registre del Congrés els documents que acrediten que s’ha fet aquest tràmit. 

Posada expressa la seva “satisfacció”
En el seu discurs, el president del Congrés, Jesús Posada, ha reiterat la ‘satisfacció’ de rebre la iniciativa i ha destacat la importància que ‘a la nostra democràcia estigui contemplada aquesta possibilitat de la ILP’. Sense mullar-se explícitament sobre el contingut de la iniciativa, Posada ha donat les ‘gràcies’ a les entitats protaurines pel seu ‘esforç’ en presentar les signatures.

Relacionats