Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Els nazis a Catalunya

Hi ha diversos estudis que documenten la presència nazi a Catalunya, ja fos abans de la 2a Guerra Mundial o durant el conflicte bèl·lic que, sortosament, els va vèncer. Així […]

Redacció 18/01/2008

Hi ha diversos estudis que documenten la presència nazi a Catalunya, ja fos abans de la 2a Guerra Mundial o durant el conflicte bèl·lic que, sortosament, els va vèncer.

Així trobem, per exemple, els llibres ‘El Quart Reich: el secret de Montserrat’ o ‘L’abadia profanada’ que parlen de la recerca que va dur al temible Heinrich Himmler, el Reichfhürer, a visitar la muntanya de Montserrat el 23 d’octubre de 1940. Himmler hi buscava el Sant Grial, en una de les moltes recerques arqueològiques folles dels nazis, que més tard serien explotades per Hollywood en films com la saga d’Indiana Jones.

I és que la presència nazi a Catalunya fou particularment intensa acabada la guerra civil espanyola, quan els espies de Hitler campaven tranquil·lament per l’Estat espanyol, falangista i, com a mínim, simpatitzant de feixistes italians i alemanys.

Sobre aquesta presència parla el llibre ‘Els nazis a Catalunya’, editat recentment per Llibres de l’Índex, que apareix publicat amb aquesta curiosa fotografia en portada: A la instantània hi veiem el Parlament de Catalunya amb tres enormes banderes nazis penjant del balcó principal, durant una exposició d’arquitectura alemanya que hi va tenir lloc l’any 1942.

imatge

La fotografia ha estat convenientment acolorida per dotar de més dramatisme la imatge, però les esvàstiques són reals, i sortosament hi penjarem només en aquella ocasió, però no deixa de causar una esgarrifança important. Tres anys més tard, la barbàrie feixista seria derrotada, malgrat que a l’Estat durés molts anys més i, en determinats animals de l’esfera política, aquests tics encara durin.