Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Els Mossos detenen dotze persones per una estafa multimilionària a Caixa Girona

Els Mossos d’Esquadra han detingut dotze persones per una estafa multimilionària a Caixa Girona. La investigació es va iniciar a mitjans del mes d’octubre de l’any passat, després que els departaments d’Auditoria Interna i de Seguretat de Caixa Girona haguessin detectat i denunciat la concessió irregular de diversos préstecs hipotecaris i personals des de l’oficina que aquesta entitat té a Malgrat de Mar. Els fets s’haurien produït majoritàriament durant el segon trimestre de l’any i l’estafa podria arribar als 5 milions d’euros.

Redacció 24/01/2008

Tots els detinguts son de nacionalitat espanyola, tenen nombrosos antecedents per delictes d’estafa i van passar a disposició judicial divendres passat. La jutge va dictar ordre de presó per a dos d’ells i la resta van quedar en llibertat amb càrrecs. L’operació continua oberta i no es descarten més detencions.

El grup responsable d’aquestes operacions fraudulentes es dedicava a demanar préstecs hipotecaris, pòlisses de crèdit i línies de descomptes d’efectes comercials (per adquirir algun producte en una botiga) mitjançant l’engany, la interposició de testaferros, la falsificació documental i la compravenda fraudulenta d’una propietat amb la presumpta connivència del director de l’oficina.

En el cas investigat, els presumptes implicats en la trama van tramitar fins a 18 operacions, totes amb la mateixa oficina, la majoria préstecs amb garantia hipotecària. Així, el modus operandi consistia a comprar una finca al seu propietari legítim, a un preu de mercat, mitjançant una hipoteca sol•licitada a l’entitat bancària víctima de l’estafa. Pràcticament el mateix dia, el comprador tornava a vendre l’immoble, aquest cop a un altre membre de la mateixa organització, per un preu molt superior. Aquest últim demanava una nova hipoteca a la mateixa oficina que cancel•lava la del primer comprador.

Entre les dues operacions, al ser la revenda per un preu molt superior al de mercat, es generaven uns guanys que de vegades podien ser del 400%. Aquesta diferència entre el preu de compra i el de venda quedava ingressada en el compte corrent de l’intermediari (la persona que comprava en primera instància i venia a continuació), i era retirada en metàl•lic o desviada a comptes corrents en paradisos fiscals als caps de l’organització abans que l’entitat bancària pogués detectar que l’últim comprador no abonaria les quotes mensuals i seria impossible exigir-li res perquè en la majoria de casos es tractava de rodamóns insolvents que havien captat i utilitzat com a testaferros a canvi de 1.000 euros.

Per aconseguir el finançament, la banda falsificava les taxacions de les finques, les nòmines, les declaracions de l’IRPF i de l’impost de societats d’empreses mercantils que de vegades feien participar en l’operació i que no podien ser investigades perquè eren de creació recent. De fet, per als casos en què demanaven crèdits personals o línies de descompte d’efectes comercials, simplement feien servir aquesta documentació, lògicament amb la connivència també del director de l’oficina, que era qui donava el vist-i-plau. En aquests casos, però, els guanys eren molt inferiors.

Es calcula que l’estafa realitzada per l’organització a Caixa Girona arriba gairebé als 5 milions d’euros. A més, no es descarta que aquest grup hagi fet operacions similars en altres entitats bancàries.

La investigació l’ha dirigit la titular del Jutjat d’Instrucció núm. 2 d’Arenys de Mar, que va autoritzar el dia 16 de gener 5 entrades i registres (en pisos de Barcelona, Mataró i Palafolls i en 2 empreses d’aquestes dues últimes localitats), on es van practicar les detencions. Els detinguts són Juan ES, de 65 anys, veí de Barcelona, Jordi ET, de 47 anys, veí de Barcelona, David DT, de 23 anys, veí de Barcelona, Sergi SP, de 33 anys, veí de Barcelona, Fernando DM, de 26 anys, veí de Barcelona, Oscar MC, de 31 anys, veí de Barcelona, Pedro MB, de 39 anys, veí de Palafolls, Luis David PC, de 22 anys, amb domicili desconegut, Atonio Luis AS, de 30 anys, veí de Mataró, Sandra EV, de 29 anys, veïna de Mataró, Joaquim MS, de 48 anys, veí de Malgrat de Mar i Maria del Mar RG, veïna de Malgrat de Mar.

Tots els detinguts son de nacionalitat espanyola, conten amb nombrosos antecedents per delictes d’estafa i van passar a disposició judicial divendres passat. La jutge va dictar ordre de presó per a Pedro MB i Antonio Luis AS i la resta de detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs. L’operació continua oberta i no es descarten més detencions.