Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El vicedirector de la RAE afirma que la situació lingüística és pitjor que en temps de Franco

|

- Publicitat -
Algunes picors agudes poden sorgir en els lectors de la notícia següent. I és que el vicedirector de la Real Acadèmia Espanyola (RAE), en la presentació del seu últim llibre a Madrid, va fer unes declaracions que podrien ser més pròpies d’un polític carrincló i arcaic que la d’un vicedirector d’una acadèmia de la llengua. Gregorio Salvador veu la situació en les comunitats autònomes amb llengua pròpia “més greu” que amb Franco.

Salvador afirma que “les polítiques discriminatòries” que sofreixen els castellanoparlants a les comunitats autònomes amb llengües cooficials són un acte molt més greu que quan la dictadura franquista imposava el castellà a punta de fusell. Per a Salvador, el fet de defensar des de les institucions democràtiques les llengües minoritàries és un acte pitjor que el comès per la sanguinolenta dictadura feixista. Les declaracions són impagables: “Imposar, com es va fer en la dictadura, una llengua que parlen 400 milions de persones és menys greu per a les víctimes de l’atropellament que imposar-los, com es fa ara, una llengua d’un milió i mig o de tres milions de parlants”. És a dir, que si realment s’imposés el català, el basc o el gallec a les seves respectives comunitats, cosa que com tots sabem no només no és així sinó que són les llengües minoritàries les que tenen més risc a desaparèixer, seria un acte més greu que imposar una llengua que té molts més milions de parlants.

Salvador (de la llengua castellana) també va dir: “Sembla mentida que no es posi remei a aquesta situació, perquè és un atemptat contra els drets humans”. El sistema educatiu, per al vicedirector, representa “tornar als temps passats i a la situació que tant es va criticar del franquisme. Però si per esmenar aquest abús de la dictadura el que es fa és el contrari, s’està fent alguna cosa molt més lamentable perquè, en definitiva, les llengües no són iguals; serveixen fonamentalment per a comunicar-se, i no és el mateix una que permet fer-lo amb tres milions de persones que una altra que serveix per a parlar amb quatre-cents milions”.

Publicitat

El llibre de Gregorio Salvador

L’acadèmic Gregorio Salvador, vicedirector de la Real Acadèmia Espanyola, durant la presentació del seu llibre Notícies del Regne de Cervantes. Usos i abusos de l’espanyol actual. Aquest llibre és un recull dels articles que ha anat publicant en diferents mitjans de comunicació, en els quals analitza qüestions molt diverses relacionades amb la llengua espanyola. Encara que Salvador ha intentat donar-li al llibre un to més lingüístic que polític, en el primer article, “El Regne de Cervantes”, al·ludeix ja a “les polítiques discriminatòries” que sofreixen els castellanoparlants “en determinades comunitats autònomes” i afirma que Espanya “és l’únic lloc del món on la llengua està perdent usuaris i on als seus parlants se’ls pot negar la possibilitat d’educar-se en ella”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut