Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El Senat tomba part dels pressupostos generals i els fa retornar al Congrés

PP, ERC, CC i EA han donat suport aquest dilluns al veto que CiU havia presentat a la secció d’Habitatge dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) per a l’any 2008 i han forçat el retorn dels comptes de l’executiu al Congrés dels Diputats sense cap de les esmenes que hi havia incorporat la cambra alta, incloses les que el PNB va pactar amb el PSOE a canvi de votar ‘no’ a la reprovació de Magdalena Álvarez. Un cop rebutjats, els pressupostos tornen al Congrés, on el PSOE haurà d’aconseguir de nou el vot favorable de les forces que hi van donar suport. El vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ha qualificat aquest dilluns de ‘sorprenent’ la postura de CiU, que ha mantingut fins al final la seva oposició a uns pressupostos que segons el senador de CiU Carles Gasóliba ‘no respecten les competències de la Generalitat’. Com és habitual, els senadors del PSC no ha defensat els interessos de la Generalitat i han fet costat al PSOE.

Redacció
Redacció 10/12/2007

En la sessió d’aquest dilluns, el senador de CiU Carles Gasóliba ha argumentat el veto de la seva formació pel fet que, segons la Federació, els pressupostos no respecten les competències que l’Estatut atribueix a la Generalitat, especialment en el capítol del Ministeri d’Habitatge, que està a mans de la ministra Carme Chacón. Els quatre senadors republicans del grup de l’Entesa al Senat (format pels senadors del PSC, ERC i ICV) ja havien avançat que consideraven millor negociar esmenes al Senat, però si CiU mantenia el veto en Habitatge no votarien en el mateix sentit que els companys i, en coherència al vot d’ERC al Congrés, donarien suport al veto.

D’aquesta manera, CiU ha aconseguit sumar prou vots com per forçar que els comptes de Solbes no prosperin a la cambra alta i retornin al Congrés sense cap nova incorporació de la cambra alta. L’aprovació del veto deixa sense efecte les esmenes que el PSOE va pactar amb el PNB per destinar 13 milions d’euros a projectes d’I+D+I al País Basc en correspondència al suport dels nacionalistes bascs a la ministra de Foment, Madalena Álvarez. Un cop tornin al Congrés, el PSOE haurà d’aconseguir que els partits que li van donar suport repeteixin el seu vot.

La postura de CiU ha ‘sorprès’ el vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, que també aquest dilluns des del Senat ha advertit la Federació que, d’aquesta manera, està ‘obstaculitzant’ les millores socials que l’executiu espanyol ha posat en marxa aquesta legislatura i vol continuar impulsant al 2008.

Segons Solbes, CiU manté el veto precisament en un camp, el d’Habitatge, en què l’executiu espanyol ‘ha posat grans esforços’, i un cop materialitzat el veto l’executiu centra els seus esforços en retornar a una ‘situació més normal’ al Congrés i no permetre que ‘es perdi un any’ en l’impuls de les polítiques socials que l’executiu té en marxa. El vicepresident econòmic del govern espanyol fins i tot ha apuntat que el veto podria afectar inversions a Catalunya per valor de 670 milions pactades en el marc de la tramitació dels pressupostos.

El portaveu del PP José Manuel García Ballestero ha justificat el suport de la seva formació al veto per la postura contrària al capítol d’Habitatge i pel fet que els pressupostos ‘no respecten’ les competències de ‘totes i cadascuna de les comunitats de la nació espanyola’. Coalición Canaria també ha votat a favor del veto perquè, segons el portaveu Alfredo Belda, Canàries és una de les comunitats que perd més inversió en els pressupostos de l’any vinent.

En canvi els representants del PSOE han atacat durament CiU, una formació a la què han acusat d’intentar dinamitar els avenços de l’executiu per millorar l’accés dels joves a l’habitatge. El portaveu Segundo Bru també ha acusat el PP d’haver aprofitat l’excusa per ‘desestabilitzar’ l’executiu.