Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

El Senat preveu aprovar la reforma de la Llei del TC espanyol perquè el Congrés la debati després de l’estiu

El Ple del Senat del pròxim 22 i 23 de juny aprovarà la presa en consideració de la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional espanyol (LOTC) que impulsen CiU i l’Entesa amb l’objectiu d’evitar que els magistrats que han esgotat el seu mandat es perpetuïn al càrrec. La Junta de Portaveus ha decidit, amb el vist i plau del PSOE, que la proposta es vegi al ple de la cambra, i la portaveu dels socialistes espanyols al Senat, Carmela Silva, ha anunciat que la seva formació hi votarà a favor. D’aquesta manera, la reforma passarà directament al Congrés dels Diputats que la negociarà i debatrà passat l’estiu, i on, a diferència del Senat, el PSC i el PSOE comparteixen grup parlamentari. En aquest sentit, Silva ja ha advertit que el ‘sí’ del PSOE al Senat no implica que hi acabin votant a favor al Congrés.

Redacció
Redacció 15/06/2010

La Junta de Portaveus del Senat ha adoptat la decisió després que aquest dilluns va acabar el termini per presentar esmenes sense que cap formació n’hagi registrat cap. La proposta de reforma que es veurà al Ple de la cambra alta recull els termes del document que van pactar CiU i les forces del tripartit al Parlament de Catalunya i que van presentar el mateix dia en què el president de la Generalitat, José Montilla, va intervenir a la Comissió General de les CCAA i va aconseguir reobrir el procés de renovació dels magistrats del TC espanyol, bloquejat des del 2007.

El Ple del Senat aprovarà la presa en consideració amb els vots del PSOE (105 senadors), CiU (7), l’Entesa (16). Entre tots tres grups sumen 128 vots, a quatre de la majoria absoluta (132), però la iniciativa tan sols necessita majoria simple per prosperar, i amb tota seguretat s’hi sumaran formacions com el PNB i el BNG i altres del Grup Mixt. El PP hi votarà en contra.

Un cop aprovada la presa de consideració al Ple del Senat la reforma es passarà a discutir al Congrés dels Diputats, on els grups buscaran pactes i introduiran modificacions al text. La reforma no s’aprovarà en cap cas abans de l’estiu perquè el dia 22 el Congrés també celebra l’últim ple del període de sessions, que s’allargarà fins al 23.

La portaveu del PSOE al Senat, Carmela Silva, ha anunciat el ‘sí’ de la seva formació a la presa de consideració en unes manifestacions on ha criticat l’actitud de ‘boicot’ del PP a la renovació dels quatre magistrats del TC espanyol que el Senat ha de nomenar. Segons Silva, el PP manté una actitud ‘d’insubmissió’ i el seu bloqueig fa necessari buscar també altres vies per fer possible la renovació.

Silva fa referència a la situació que es viu al TC espanyol després que es va reobrir el procés de renovació dels quatre magistrats que ha d’escollir el Senat. La Mesa del Senat va decidir apartar del procés de selecció un dels candidats proposats pel PP, l’exportaveu del CGPJ Enrique López –que es troba a l’origen del bloqueig del 2007- atenent a un informe dels serveis jurídics que apunta que no compleix els requisits de temps com a magistrat.

El Senat va donar un termini de tres setmanes, fins al 29 de juny, perquè els parlaments que l’havien nomenat proposin un altre candidat, però el PP ha anunciat que recorrerà la decisió d’apartar-lo i el grup del PP de l’Assemblea d’Extremadura, un dels parlaments que l’havia proposat, va rebutjar per escrit rellevar-lo adduint que encara no s’ha resolt el recurs contra aquesta decisió. La cambra de Madrid es planteja seguir els passos del grup del PP a Extremadura.

No obstant, Silva ha advertit que el ‘sí’ del seu grup al Senat ‘en cap cas’ significa que el Grup Socialista acabi votant a favor de la reforma al Congrés. En aquesta cambra, ha recordat, és on ‘s’entrarà al contingut’ de la reforma i al Senat únicament s’obre o es deixa d’obrir el debat.