Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Mina llança una nova col·lecció de llibres d’assaig amb autors com Joan Ridao i David Madí

L’editorial Mina acaba de llançar una nova col·lecció de llibres d’assaig dirigit a un públic ampli i interessat en temes d’actualitat social i política. Amb el nom de ‘L’arquer’, aquesta nova col·lecció pretén oferir les claus per analitzar i interpretar els esdeveniments que ens envolten, dedicant una atenció especial a la política, a través de la veu de personalitats que estan a primera fila, com és el cas de Joan Ridao, que publicarà ‘El pla B’ o David Madí i el llibre ‘Democràcia a sang freda’. El primer títol que obre aquesta nova col·lecció és ‘Maquiavel en democràcia’, d’Édouard Balladur, exprimer ministre francès i mentor de Nicolas Sharkozy, un assaig inèdit a l’estat espanyol que arriba traduït al català.

Redacció
Redacció 26/09/2007

‘Maquiavel en democràcia’ ve a ser una actualització del pensament d’aquest personatge del Renaixement, centrada en les noves claus del polític actual, i el ‘títol índex de la col·lecció’, ja que il·lustra les grans qüestions que es tractaran en els següents llibres. El director editorial de Grup 62, Fèlix Riera, ha assenyalat que aquest llibre aporta aspectes desconeguts sobre la política espanyola i Nicolas Sharkozy, alhora que conté dos aspectes indispensables per a aquesta col·lecció, ‘la lluita i la conflictivitat’ que envolta la política.

Des de l’editorial Mina s’ha volgut subratllat que ‘L’arquer’ no pretén ‘vendre’ ideologies sinó aportar múltiples punts de vista sobre temes d’actualitat. El públic a qui es dirigeix és un sector ampli, el d’aquelles persones que llegeixen el diari i segueixen els informatius de televisió, que ja tenen un criteri i una opinió pròpia. D’altra banda, el director editorial ha apuntat que, malgrat tractar-se de llibres d’assaig ‘per encàrrec’, són obres de gran ‘maduració literària’ i on l’autor té total llibertat per expressar els seus pensaments. ‘Són títols oportuns però no oportunistes’, ha dit, i s’ha mostrat convençut que ‘les fletxes que llancen els autors dels llibres (en referència al nom de la col·lecció, ‘L’arquer’) sobre la diana política catalana i del món, orientaran als columnistes a l’hora d’interpretar la realitat’.

Una nova generació de llibres d’assaig

D’altra banda, s’ha volgut cuidar especialment la imatge de la portada, per trencar la tendència de les editorials d’aquí, que acostumen a publicar llibres d’assaig en una línia molt econòmica. ‘Aquesta és una edició més cuidada’, més en la línia del món anglosaxó i francès, i per tant ve a ser ‘la nova generació dels llibres d’assaig polític a Catalunya’, ha afirmat Riera, l’objectiu de la qual és mostrar al públic que aquests llibres són útils per les dades i les opinions que inclouen.

Per la seva banda, l’editor de Mina i creador d’aquesta col·lecció, Pere Tió, ha avançat els pròxims títols que trauran en els següents mesos. Joan Ridao serà el segon autor publicat amb el llibre ‘El pla B’, una anàlisi de la situació política a Catalunya en els últims trenta anys. En la tercera i última part del llibre, amb una extensió d’unes quaranta pàgines, el portaveu d’ERC al Parlament desvetlla el ‘full de ruta’ que el país hauria de seguir per assolir la independència.

Però el que es preveu que sigui ‘el llibre de la temporada’, segons Tió, és el que signa David Madí, director de campanya de CiU i portaveu de CDC amb el títol ‘Democràcia a sang freda. Les interioritats de la política catalana’. En ell, fa balanç dels últims sis anys de la política del país, amb dades desconegudes i ‘algunes sorpreses’.

Altres personalitats que trauran un llibre a ‘L’arquer’ són periodistes com Enric Vila, Martí Anglada (la política internacional vista des d’aquí), Josep Martí (el sentit polític i cívic) juntament amb d’altres autors com Ramon Folch (sobre medi ambient), Antoni Batista (història de Catalunya) o Josep-Lluís Carod-Rovira, que donarà les claus del seu pensament. Sebastià Alzamora farà un assaig sobre el món cultural i Miquel Sellarès es remuntarà als últims vint anys de la política catalana.

L’editorial tampoc descarta traduir en un futur algunes obres d’assaig internacionals que destaquin pels seus continguts i preveu que la tirada mitja inicial d’aquests títols se situï al voltant dels 2.500 exemplars.