Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El referèndum d’autodeterminació d’Escòcia, més a prop

La sorpresa l’han donat 5 diputats del Partit conservador escocès que estarien disposats a donar un sí en el parlament per a convocar el referèndum d’autodeterminació. Amb aquests 5 vots, ja només en faltarien 15 més perquè l’SNP pogués dur a terme una de les principals propostes del seu programa. Amb aquest fet, la dreta escocesa demostra ser extremadament democràtica i confia en la veu del poble, ja que ells creuen que el referèndum sortirà negatiu i així posaran fi al debat nacionalista.

Redacció
Redacció 21/06/2007

No és una broma. Cinc diputats conservadors, unionistes fins al moll de l’os, volen votar sí al parlament per tirar endavant la iniciativa del Scottish National Party (SNP), el partit independentista escocès. No és que s’hagin tornat independentistes de cop, sinó que creuen que si els escocesos poden anar a votar, decidiran que sí volen seguir formant part de Gran Bretanya i així, posarien fi al debat i als arguments dels independentistes.

Però podria ser que la dreta tingués una doble intenció més obscura. Recordem que l’actual primer ministre Tony Blair no es tornarà a presentar. El relleu el pren l’escocès Gordon Brown. Seria un obstacle molt dur a superar si n’és president i es convoca un referèndum. Més surrealista seria la situació si guanyés el sí i per tant  Gran Bretanya tindria un president estranger. Això, sens dubte afavoreix al candidat conservador David Cameron.