Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El referèndum basc ja té data: 25 d’octubre del 2008

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha anunciat aquest matí que el 25 d’octubre de 2008 convocarà una consulta popular sobre el futur del País Basc durant el ple de política general que obre el curs polític al Parlament basc. Ibarretxe ha avançat “un nou cicle històric” en el qual els bascos “posaran el rellotge en marxa”, sense que ho impedeixi ni ETA ni el Govern de l’Estat espanyol. El lehendakari creu que ‘l’Executiu espanyol no pot utilitzar l’existència de la banda armada com excusa política per a impedir que el poble basc decideixi per a ell mateix”.

Redacció
Redacció 28/09/2007

Sembla que es vulguin alimentar els tòpics. Des de Catalunya, el líder independentista proposa per al 2014 un referèndum, pocs mesos després de l’aprovació d’un nou estatut, que prou penes ens ha costat i que al final, sembla ser que, en paraules de Maragall, ‘ja no és necessari després de la retallada a Madrid’.

Doncs els bascos van una mica més a la directe. El lehendakari Juan José Ibarretxe ja ha posat data per a celebrar un referèndum d’autodeterminació al País basc: el 25 d’octubre de l’any vinent. A més, ha defensat la negociació, contactes i diàlegs com forma per a buscar una solució a la violència i ha assegurat que el reconeixement del dret de decisió és ‘l’arrel del conflicte’ que cal resoldre.

Ibarretxe ha assenyalat que exposa aquesta jornada les seves propostes ‘en positiu’ i amb la finalitat de ‘buscar acords que permetin resoldre els problemes dels ciutadans’ i encaminin cap a ‘la resolució del conflicte’. En aquest sentit, ha rebutjat ‘embardissar-se en el retret polític i en la desqualificació que avorreixen a una societat que està farta dels comportaments polítics immadurs’.

En la seva intervenció, ha afirmat que, encara que ETA ‘s’hagi obstinat en retornar-nos a un passat destructiu’, la societat basca ha iniciat un nou ‘cicle històric, al marge de la violència”. Manfiestà que el cicle de la violència està “esgotat socialment” i va apostar per obrir el nou cicle històric, al mateix temps que va afirmar que l’existència d’ETA ‘no pot impedir que el poble basc faci el seu camí, ni pot ser utilitzada pel govern espanyol de torn com excusa política per a impedir que el poble basc recorri el seu propi camí’. ‘Serà la societat basca l’encarregada d’engegar el rellotge, marcar-nos els temps, regles de joc i finalment validar el resultat del procés’, ha sentenciat. Ibarretxe ha apostat per atorgar a la societat basca la ‘clau democràtica’ capaç d’obrir ‘un nou cicle històric que porti la pau i la normalització política’.