Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El president de la Catalunya Nord es felicita de la moció votada a Madrid per la promoció del català a fora de l’Estat

El president del Consell General de la Catalunya Nord, el socialista Christian Bourquin s’ha felicitat aquest dimarts de la moció aprovada l’11 de setembre a Madrid pel Congrés de Diputats en favor de la promoció del català a fora de l’Estat espanyol ‘i més particularment al departament dels Pirineus Orientals’. Bourquin ha dit que va rebre la noticia amb ‘molta satisfacció’ perquè ‘no pensava que els parlamentaris espanyols, inclòs els catalans, puguin estar tan sensible en això i aprecio molt que en aquesta moció el departament dels Pirineus Orientals estigui citat en exemple i en què Madrid diu que cal ajudar el desenvolupament de la llengua catalana a fora de les fronteres d’Espanya’.

Redacció
Redacció 27/09/2007

La moció conseqüència de la interpel·lació urgent sobre la promoció de la llengua catalana fora de l’Estat espanyol i en les institucions internacionals que va presentar el portaveu del Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana, Joan Tardà i que va ser aprovada per 174 vots a favor contra 116 i 2 abstencions, insta, entre altres coses, el govern espanyol d’incloure en l’agenda bilateral entre Espanya i França ‘elements de millora del respecte de la pluralitat lingüística d’ambdós Estats’.

El text estipula que ‘en aquest sentit, és necessari que l’Estat espanyol traslladi la seva sensibilitat en aquest àmbit i insti el Govern Francès a: Ratificar la Carta Europea per les Llengües regionals i minoritàries. Establir polítiques de protecció i promoció de la llengua catalana a la Catalunya Nord (departament dels Pirineus Orientals); Preveure partides pressupostaries especifiques en els pressupostos Generals de l’estat del pròxim any pel suport de la promoció i ensenyament de la llengua catalana a la Catalunya Nord (Departament dels Pirineus Orientals)’.

Bourquin ha dit que desprès d’això, el president Sarkozy ‘que no vol el reconeixament de la Carta europea per les llengües regionals i minoritàries’ no podrà continuar ‘a fer-se el sord’ i que, personalment, ell continuarà defensant el català així com les altres llengües que hi ha a l’Estat francès. En aquest sentit ha afirmat que el Consell General donarà suport ‘amb determinació i força’ a les iniciatives del govern espanyol en favor del català tan a la Catalunya del nord com a França i a Europa.