Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El Parlament demanarà que el TC espanyol es declari incompetent o que aturi el procés fins a la seva renovació

El Parlament presentarà aquesta setmana un incident processal en què demanarà que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) es declari incompetent per sentenciar l’Estatut o bé suspengui el procediment contra el text català fins que el tribunal recuperi la legitimitat que, a parer dels lletrats del Parlament, ha perdut principalment pel mandat caducat de quatre dels seus membres des de fa dos anys i cinc mesos i per la vacant no coberta des de fa dos anys. Així ho ha explicat en roda de premsa el president del Parlament, Ernest Benach, després de conèixer l’informe que han elaborat els lletrats de la cambra catalana, que constata que hi ha arguments per demanar la incompetència del TC espanyol.

Redacció
Redacció 25/05/2010

El Senat reobre el procés de renovació del TC espanyol i demana un informe perquè les CCAA ratifiquin els seus candidats
La Junta de Portaveus del Senat espanyol ha donat suport per unanimitat a la proposta del PSOE de reactivar la renovació dels quatre magistrats del TC que ha d’escollir la cambra alta. A canvi d’acceptar la proposta, el PP ha demanat un informe jurídic sobre els passos a seguir per plantejar a cada parlament que ratifiqui els candidats que va proposar fa dos anys i mig, amb la mirada posada a Galícia i el País Basc, on ha canviat el govern. El PSOE espera que l’informe es resolgui en una setmana i no sigui una tàctica dilatòria del PP. La portaveu socialista al Senat, Carmela Silva, ha demanat als populars que aprofitin el procés per canviar els seus dos candidats, que el PSOE considera massa conservadors.

Els socialistes volen que la reforma es faci ‘en un termini breu de temps’ perquè després de dos anys i mig ‘la situació de deteriorament de la imatge del TC no pot seguir essent un fet i una realitat’. L’objectiu del PSOE, segons Silva, és concloure el procés abans de l’estiu –juliol s’ha habilitat perquè hi pugui haver activitat parlamentària- tot i que és bastant difícil que hi hagi un acord tan ràpid després de tant de temps sense moviments.

El PSOE reclama al PP que aprofiti l’ocasió per canviar els dos noms que estan en l’origen del bloqueig de la renovació. Es tracta del l’expresident del Tribunal Suprem i del CGPJ, Francisco Hernando, i l’exportaveu del CGPJ Enrique López, dos perfils que els socialistes espanyols veuen massa escorats a la dreta. No obstant això, Silva va afirmar dilluns que els socialistes espanyols farien ‘el que calgués’ per garantir la renovació.