Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El 70% de la població canvia de llengua quan algú li parla en castellà

La Generalitat de Catalunya ha engegat avui la campanya ‘Encomana el català‘ per tal d’evitar que els catalanoparlants canviïn de llengua quan algú se’ls adreça en castellà. Segons les dades de l’enquesta d’usos lingüístics a Catalunya de 2003, el 70,6% de la població canvia de llengua, i es preveu que en l’enquesta de 2008 que s’està elaborant la xifra augmenti. És per això que el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha animat els catalanoparlants i totes les persones que saben parlar la llengua a ‘encomanar el català a tothom, per coratge, coherència i normalitat’. La campanya comença avui i s’allargarà fins al 15 de març, a partir de la Diada de Sant Jordi s’iniciarà un programa d’activitats. Segons Carod, la campanya vol contribuir ‘de manera molt gràfica, en un to amable, festiu i en positiu’ a superar ‘la predisposició psicològica’ de molta gent de canviar de llengua quan l’interlocutor se’ls adreça en castellà.

Redacció
Redacció 16/02/2009

El vicepresident del Govern ha emmarcat la nova campanya en la necessitat de ‘potenciar’ el català perquè quedi garantida la seva ‘presència normalitzada a l’espai públic’, tenint en compte que actualment no ho està. Davant d’això, ha instat els catalanoparlants a ‘prendre consciència’ del ‘gran poder’ que tenen ‘per influir positivament’ en la presència de la llengua a la vida pública. En aquest mateix sentit ha destacat que moltes vegades el centre de les crítiques del futur del català se situa en la població immigrada però ha assegurat que el futur de la llengua depèn de qui la parla i és per això que ha demanat ‘parlar en català amb tothom sense discriminar ningú, perquè sinó li neguem el dret a ser tractats igual’.

En els mateixos termes s’ha expressat el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, qui ha considerat que “no parlar en català amb les persones nouvingudes és una manera d’excloure’ls i d’impedir la seva participació normal en la societat”.