Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Duran adverteix que CiU “mai més” donarà suport a cap govern espanyol en el transvasament de l’Ebre

El cap de llista de CiU a les eleccions espanyoles del 9 de març ha advertit aquest dimecres que la seva formació ‘mai més’ estarà al costat del govern espanyol –del signe que sigui- donant suport al transvasament de l’Ebre. És una advertència al PP, que aquesta setmana s’ha posicionat a favor de recuperar el projecte estrella del Pla Hidrològic Nacional (PHN) derogat pels socialistes espanyols l’any 2004. En un esmorzar informatiu al Congrés dels Diputats, Duran ha assegurat que CiU no tornarà a justificar el projecte com va fer en l’últim govern d’Aznar. ‘En el seu dia ho varem fer en determinades condicions’ –ha dit Duran- i ‘si varem cometre un error és un error del passat’.

Redacció 07/02/2008

El transvasament de l’Ebre figura de nou a primera plana de l’actualitat política a causa d’unes declaracions del president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, que la setmana passada des de Fitur va assegurar que el programa electoral del PP inclourà el projecte per portar aigua des de l’Ebre a la seva comunitat autònoma.

Unes manifestacions que van provocar la reacció del president del PP d’Aragó, Gustavo Alcalde, que va dir que si es materialitzava aquesta proposta abandonava el càrrec, i posteriorment del número dos del PP, l’aragonès Manuel Pizarro, que va afirmar que ‘un cop estiguin assegurades les necessitats de l’aigua a Aragó, amb l’aigua sobrant el PP no té cap inconvenient que se l’utilitzi com toqui’.

Tot plegat ha suscitat malestar intern al PP, fins al punt que el secretari general del partit, Ángel Acebes, va convocar ahir dimarts una reunió a la seu de Gènova per intentar clarificar postures i tancar la polèmica interna. La solució que podria adoptar el PP és incloure el projecte dins el seu programa electoral per un altre nom, sense citar el Pla Hidrològic Nacional.

CiU situa ara aquesta qüestió en el paquet de condicions per a una futura entesa al Congrés dels diputats. De la mateixa manera que va afirmar que la Federació no donarà suport al PP si aquest no retira abans el recurs d’inconstitucionalitat contra l’Estatut, Duran ha assegurat aquest dimecres ‘radicalment’ que CiU ‘mai més’ donarà suport a un govern que impulsi el transvasament.

‘Al seu dia ho varem fer en determinades condicions –ha dit Duran- i en aquest propòsit hi varem perdre més que guanyar i se’ns va enganyar per part del PP’. Per tant, segons Duran, el transvasament de l’Ebre ‘és una proposta rebutjada i oblidada per sempre’ i ‘si varem cometre un error, és un error del passat i tenim clar de cara al present que no hi ha altre transvasament que el del Roine’.

I és que segons Duran, la proposta de la federació de portar aigua del Roine no només beneficiaria Catalunya, sinó també permetria contrarestar el transvasaments de caudals de rius interiors cap a llevant. ‘Creiem que aquesta és una aposta factible en termes polítics i econòmics –ha dit- i que no es pot continuar amb l’immobilisme del govern espanyol o del tripartit ni mirar al cel esperant que plogui’.

En aquest sentit, Duran ha recordat que les l’índex de pluja ha baixat considerablement mentre la població catalana no para d’augmentar. ‘Hi ha més boques i menys aigua –ha dit- i la solució està on hi ha aigua, que és l’Europa verda i el Roine’.

Si Zapatero va a Barcelona en TGV, ‘que es posi casc’

El cap de llista de CiU a les espanyols també ha ironitzat sobre la possibilitat que Zapatero vagi a Barcelona en TGV durant la campanya, com va dir la ministra d’Habitatge Carme Chacón. Per aquest motiu, ha recomanat al president espanyol que ‘es posi casc abans de sortir de Madrid’ per no tenir cap problema durant el projecte. Segons Duran, la qüestió principal és la ‘seguretat’ del TGV i Rodalies, i ‘la pressa mai han estat bona consellera’.