Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Demanen 3.600 euros de multes a 16 joves més acusats de cremar fotografies del rei

La fiscalia de l’Audiència Nacional demana multes de 3.600 euros per a 16 joves imputats per haver cremat fotografies del rei el 22 de setembre a la Plaça del Vi de Girona, en el marc d’una concentració per protestar contra el procés per aquest mateix delicte contra Jaume Roura i Enric Stern. El fiscal ha decidit no obrir procés contra tres joves més que havien estat inicialment imputats, un perquè només va llegir el manifest, i els altres dos perquè no es pot provar que participessin en els fets. Contràriament al cas de Jaume Roura i Enric Stern, en què la fiscalia demanava presó i finalment van ser condemnats a pagar multes de 2.730 euros com a autors d’un delicte ‘d’injúries greus’ a la Corona, en aquest cas el fiscal considera que els imputats haurien comès un delicte d’injúries ‘lleus’ a la institució monàrquica, i per aquest motiu demana tan sols penes de multa.

Redacció
Redacció 18/01/2008

L’escrit del fiscal Luis Barroso considera provat que els 16 imputats van assistir a la concentració convocada a la Plaça del Vi de Girona per Alerta Solidària en protesta pel procés a Roura i Stern, i van cremar fotografies del monarca ‘que portaven amb aquesta finalitat’ amb la intenció de ‘danyar’ el ‘prestigi’ de la Corona.

Es tracta del tercer procés consecutiu que tindrà lloc a l’Audiència Nacional relacionat amb injúries a la figura del Monarca i la Casa Reial. El primer és el que van patir el dibuixant Guillermo i el guionista Manel Fontdevila, autors de la portada d’El Jueves en què els prínceps apareixien en una postura sexual explícita. El jutge de l’Audiència Nacional, José María Vázquez Honrubia els va condemnar a pagar multes de 3.000 euros per haver infringit l’article 491.1 del Codi Penal.

Posteriorment, el mateix jutge va condemnar a una multa de 2.730 euros a Jaume Roura i Enric Stern com a autors d’un altre delicte d’injúries greus a la Corona per haver cremat fotografies del monarca en una concentració de protesta contra la presència del rei a Girona el 13 de setembre.

La seva defensa, que és la mateixa dels 16 últims imputats, va elevar el cas al Tribunal Suprem perquè considera que el procés va estar ple ‘d’irregularitats’, i apunta que, si cal, el portarà a les institucions europees.