Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Connexions entre Gihadistes i neonazis per atemptar a Catalunya

El suposat líder de la cèl·lula jihadista desarticulada dimecres a Catalunya, Antonio Sáez Martínez, (Alí “el perruquer”), es va reunir a la seva perruqueria amb una persona d'ideologia neonazi, Diego Frías, i va planejar atemptar amb una bomba contra una llibreria jueva de Barcelona de nom “La Pedra”, segons consta a la interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz. Al registre que els Mossos d'Esquadra van fer la domicili de Frías van trobar una granada de mà, una pistola i una escopeta, entre altres instruments bèl·lics. Les escoltes telefòniques també apunten que Alí havia pensat en segrestar la directora d'una sucursal del Banc Sabadell per finançar la cèl·lula.

Redacció
Redacció 10/04/2015

Recordem que l’atemptat de l’11M va ser possible per les connexions entre terroristes islamistes i confidents de la policia
El jutge, que ha enviat a presó a set dels 10 jihadistes que han declarat aquest divendres a l'Audiència Nacional, els imputa delictes de pertinença i col·laboració a organització terrorista i tinença d'armes i artefactes explosius. Als tres que deixa en llibertat els obliga a comparèixer als jutjats cada setmana i els prohibeix sortir de l'Estat.

Contactes per atacar una llibreria jueva entre terroristes i neonazis

El jutge sosté que els testimonis protegits assenyalen Antonio Sáez Martínez, alies Alí “el perruquer”, com el creador de la cèl·lula i seria l'autor d'un pamflet de captació de suposats jihadistes. Segons apunta, a les intervencions telefòniques Sáez Martínez parla dels contactes amb Fías, un conegut seu que “odia els jueus” i que havia contactat “perquè aquest li proporcionés explosius i armes per poder atemptar en territori nacional”.

Segons el jutge, de les escoltes, vigilàncies i seguiments policials, a més de les declaracions dels testimonis protegits, se'n desprèn que el grup celebrava reunions on es visionaven vídeos de l'Estat Islàmic. Aquestes reunions tenien lloc a les cases de Taofiq Mouhouch i Alí “el perruquer”, i segons un testimoni protegit almenys en una ocasió aquest últim va proposar “atemptar en territori nacional” i explica que “va estar a punt d'atemptar contra una llibreia jueva a Barcelona juntament a un conegut i client de la perruqueria d'idologia neonazi”.

El jutge considera que Diego José Frías és col·laborador del grup jihdista i li imputa també un delicte de tinença i dipòsit d'armes i explosius. Segons Pedraz, un dels problemes de la cèl·lula és que no tenia accés a armes i explosius i Frías era la persona que els els podia proporcionar.

Proposava atemptar contra el Parlament

Segons el jutge, Alí “també valorava la possibilitat de fabricar artefactes explosius casolans mitjançant la barreja i manipulació de diferents productes químics d'adquisició legal”. A les seves reunions, havia proposat com a objectius “sinagogues o locals regentats per jueus, les Forces i Cossos de Seguretat i el Parlament de Catalunya”.
 
Alí proposava utilitzar una furgoneta on anessin camuflats amb armes llargues i granades de mà. Segons la interlocutòria, també havia experimentat amb diversos productes químics per fabricar explosius utilitzant el “Llibre de la cuina anarquista”. A casa seva es va trobar llibres de la jihad i un manuscrit on explica la seva conversió.
 
Segons les escoltes, un altre dels conversos, Jacob Orellana, també havia parlat amb altres membres de la cel·lula de la mort per Alá i, segons els testimonis protegits, estava d'acord en anar a combatre a Síria, a més de donar suport a “qualsevol atemptat terrorista”.
 
Va ser ell, segons el jutge, qui va proposar atemptar contra els “peixos grossos”, “referint-se a l'assassinat de polítics i atacs a estaments oficials com el Parlament de Catalunya”. A Casa seva es va trobar 25 sacs buit de components químics i un sac de sofre que, segons els TEDAX, es podien utilitzar per crear explosius.
 
Pedraz sosté que Said Touay, un dels magribins detinguts, a més de fer proseletisme i justificar l'actuació de l'Estat Islàmic, “estaria disposat a marxar a Síria a combatre juntament amb la seva família” així com “a cometre un acte terrorista en territori nacional”.
 
Altres, com Lahcem Zamzami feien tasques logístiques i de contacte amb persones a l'estranger, i Rida Hazem s'encarregava de captar joves per a la causa.
 
Fotografies d'edificis de la Plaça Espanya

 
Els Mossos d'Esquadra també van trobar al mòbil del perruquer 10 fotografies de la façana de l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza, a la plaça d'Espanya de Barcelona. També de la façana de l'edifici dels Mossos d'Esquadra a la plaça d'Espanya, i dues de l'edifici del Servei Català de Trànsit, que està al costat. A més, també una fotografia de la façana del centre comercial Les Arenes.
 
Visita a la Volta a Catalunya
 
Un altre dels detinguts, el convers Gonzalo Cabezas, participava a les reunions en què es va parlar d'atemptats i hauria acompanyat altres membres de la cèl·lula en cotxe per Barcelona per fer fotografies de possibles objectius. També va assistir el passat 29 de març a Montjuïch per veure el final de la Volta Ciclista de Catalunya.
 
Targetes telefòniques “segures”

 
Segons es desprén dels atestats policials, el grup va extremar les sves mesures de seguretat durant les seves trucades telefòniques i van arribar a utilitzar targetes “segures” que només utilitzaven per trucar a certs números.