Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Comença la indigestió a Unió

Diumenge els dirigents del corrent crític Hereus UDC 1931, reconeixien la victòria “pírrica” de la direcció, per un escàs marge de vots que dilluns es va situar en només 95. La direcció sortia a la palestra amb l’habitual autosuficiència, però els nervis es van fer evidents en una reunió del comitè de govern de la formació molt tensa. CDC va aprofitar per llençar un ultimàtum, i la satisfacció dels dirigents d’UDC pels resultats, s’esgota.

Redacció
Redacció 16/06/2015

CDC demana a UDC que es pronunciï sobre la independència abans de dissabte

Antoni Font ha declarat avui a Sabadell que “Catalunya no es forja només des del Pla de l’Estany”. Unió ha de començar a gestionar una indigestió que s’ha fet manifesta des de que CDC ha mogut fitxa un cop coneguts els resultats. L’ultimàtum de Josep Rull no ha estat res més que una conseqüència evident i esperada a tenor dels resultats de diumenge al vespre. CDC ha demanat al seu soci de federació que es pronunciï sobre la independència abans de dissabte. UDC ha perdut la influència i la posició de força per negociar res del full de ruta, com va fer amb la pregunta del 9N o amb la gestió d’aquesta data. Ara, el seu soci de federació li planteja la dicotomia definitiva a tres mesos d’unes eleccions plebiscitàries que han de ser sobretot clares.

“No podem imposar una solució que només satisfaci CDC. Independència sí o sí? Nosaltres no podem anar per aquest camí” La direcció d’UDC, malgrat això, segueix enrocada, però poc importa ja el que diguin. Si Unió no signa ja el full de ruta sobiranista (tothom va estar d’acord en esperar a després de la data del referèndum), CDC tirarà pel dret sense escoltar-los més, i absorbirà dins la llista que prepara el president, els sectors crítics. Unió, amb això, podria perdre com a partit tota la influència que ha tingut fins ara en els diferents governs de la Generalitat –desproporcionada pels pocs militants que té- i l’única solució que es comença a plantejar per sortir de l’atzucac és que la direcció plegui i les regnes les agafi un sector afí als postulats de Mas i que signi el full de ruta.

Font, home fort de Duran, contradiu Espadaler

Antoni Font, que és un dels homes forts de Duran, ha aprofitat per desmentir el propi Espadaler que va afirmar diverses vegades en antena que amb aquell resultat, el del 50,9% de ‘Sí’, també subscriuria la independència, per coherència comparativa amb els resultats de la consulta interna d’UDC. Font avui ha fet l’enèsim gir de discurs als que ens té ja molt acostumats aquesta cúpula, i ha dit que 68 diputats no són suficients per iniciar un procés d’independència quan es necessiten 2/3 de la cambra per reformar la llei Electoral. Finalment ha etzibat, després de criticar el sector crític que “Nosaltres no hem seguit tot el procés per al final haver de reconèixer que no hi ha altra via que apostar pel sí-sí. El nostre partit és més plural que tot això”.

Demà nova reunió del Comitè de Govern d'UDC

Davant tot aquest espectacle, i el cul-de-sac en el que la cúpula del partit ha situat a Unió, hi ha prevista una nova reunió del comitè de govern per demà al matí. Sobre la taula: l'ultimàtum de CDC que els insta a definir-se ja d'una vegada per totes abans de dissabte. Duran i Lleida no s'ha pronunciat des de diumenge sobre la qüestió i, si no ho fa abans, la seva carta setmanal de divendres podria arribar molt tard. A la reunió de Govern de la Generalitat d'avui no es preveuen grans sorpreses, però el futur dels consellers d'Unió està en entredit.