Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Com serà l’Euskadi del PSE?

El més que possible desallotjament d’Ibarretxe d’Ajuria Enea i la conseqüent investidura de Patxi López com a lehendakari pot provocar importants canvis a la societat basca. De res servirà la […]

Redacció
Redacció 03/03/2009

El més que possible desallotjament d’Ibarretxe d’Ajuria Enea i la conseqüent investidura de Patxi López com a lehendakari pot provocar importants canvis a la societat basca. De res servirà la victòria del PNB: el pacte PSE-PP-Rosa Díez, sigui puntual o de Govern, comportarà la fi dels mandats nacionalistes al País Basc i l’entrada de les forces espanyoles a Euskadi. Els resultats de diumenge i el pacte PSE-PP que se’n deriva -un pacte rebutjat en campanya però que al final serà real- comporten l’èxit, set anys després, de la Llei de partits ideada per Aznar, aconseguint finalment fer fora els nacionalistes del poder.

Des de diumenge s’obre un període de quatre anys on les polítiques proespanyoles poden tenir una influència profunda i duradora, i des d’aquí ens proposem fer un petit inventari de totes aquelles realitats basques que poden veure’s alterades amb un lehendakari espanyol. Per començar, un Govern del PSE comportarà un retrocès important i qui sap si definitiu del dret de decidir basc. Dels passos cap a l’autodeterminació, siguin el Pla Ibarretxe o la consulta popular prohibida per Espanya, no en quedarà ni rastre, i el PSE iniciarà polítiques d’aproximació a Castella per tal de fer més agradable l’espanyolització del territori.

En aquest sentit, cal preveure canvis importants a ETB, les emissores públiques basques. Es de preveure una subtil però constant espanyolització de les emissores, i en diran ‘aposta pel bilingüisme’. Tal com ha passat a TV3 d’ençà dels tripartits, les públiques basques deixaran mica en mica d’informar en clau basca per parlar d’accidents d’autocar succeïts a Huelva o lloar els triomfs de la Roja i la resta d’esportistes espanyols. De la mateixa manera, els informatius obriran amb política espanyola, i de mica en mica s’anirà abandonant la clau basca per procedir a la regionalització del territori. D’això n’hi diran ‘desfer-se de la crosta’. S’acabaran les emissions d’ETB fora d’Euskadi, es purgarà de la redacció a aquells periodistes més nacionalistes i de mica en mica les audiències aniran caient en picat a favor de les emissores espanyoles.

Pel que fa al possible nou Estatut basc, les coses canviaran notablement, i s’abandonarà la proposta de màxims que naixeria d’una majoria nacionalista per establir un text rebaixat que a Madrid serà encara més ribotat. Potser, com va passar amb l’acord Mas-Zapatero, el pactaran Ibarretxe i ZP d’esquenes a Patxi López. En educació s’abandonarà la determinació per protegir l’èuscar, i si bé les lleis no canviaran, Espanya colarà gols com la tercera hora que el PSE entomarà sense cap protesta. Si el pacte inclou finalment UyPD, podem donar per feta una persecució de les ikastoles.

Les relacions amb ETA i el terrorisme també es preveuen complicades. Si bé Patxi López va mostrar-se a favor del diàleg durant l’anterior treva, el possible pacte amb el PP, contrari a qualsevol solució dialogada al conflicte, podria endurir la postura governamental fins a un radicalisme mai vist fins ara. El previsible adéu a les herriko tavernes aniria de la mà d’un augment de la violència.