Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Ciutadans viatja demà a Madrid per demanar a Zapatero que aturi el debat sobre la independència

Albert Rivera, Carmen de Rivera i Jordi Cañas viatjaran demà fins a Madrid per demanar ajuda al govern de José Luis Rodríguez Zapatero perquè recorri davant el Tribunal Constitucional espanyol (TC) l’acord de la Mesa del Parlament admetent a tràmit la proposició de Llei de Declaració d’Independència de Catalunya presentat per Solidaritat a principi de febrer. Demà a les 11 del matí, els tres diputats presentaran una instància al govern espanyol perquè ‘es freni la proposta de la declaració unilateral d’independència admesa a tràmit per la mesa del Parlament de Catalunya’. Segons que digué Rivera dilluns, aquesta via és ‘l’única que hi ha’ per a suspendre el debat i que, en tractar-se de la resolució d’una mesa autonòmica, és només a Madrid ‘on es pot aturar’.

Redacció
Redacció 03/03/2011

Rivera espera que el govern espanyol ‘actuï com ha fet en altres ocasions’, tot recordant que el govern de Zapatero ja va recórrer la llei de consultes populars per via de referèndum. En aquesta línia, creu que si el PSOE ja va recórrer una llei que ‘tan sols pretenia fer consultes amb el permís de l’Estat’, ara amb la declaració unilateral d’independència -‘feta a l’estil Kosovo’ segons Rivera-, ha d’actuar amb ‘sentit comú’.

Ciutadans ha estat assessorat per l’especialista jurídic Carlos Carrizosa, que dilluns va precisar que ‘no és un recurs contra una llei ja establerta’, ja que es tracta d’una decisió de la Mesa del Parlament.

Proposta admesa a tràmit
La proposta de Llei de Declaració d’Independència de Solidaritat es va admetre a tràmit gràcies als vots de CiU i amb els vots contraris de PSC i PP, i és previst que es debati en la seva totalitat al març o abril.

L’admissió a tràmit de la Declaració d’Independència per la mesa, que s’haurà de ratificar a la Cambra, obligarà els parlamentaris a votar a favor o en contra de la regulació sobre les passes que el Parlament i el Govern de Catalunya haurien de seguir per iniciar el procés d’independència i el seu reconeixement internacional, així com per declarar-la. Si s’admetés el tràmit i s’acabés aprovant, s’iniciaria el procés per declarar la independència, que es negociaria amb la comunitat internacional i s’hauria d’acabar votant al Parlament de Catalunya en una sessió solemne.

La proposició de llei de Solidaritat Catalana es basa en les resolucions 98/III, 679/V i 631/VIII de la pròpia cambra catalana a favor del dret d’autodeterminació, amb mocions aprovades a la cambra en aquest sentit dels anys 1989, 1998 i 2010.  Solidaritat es basa en això per aconseguir que la Cambra debati i decideixi sobre l’exercici d’aquest dret.