Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

CiU vol que la Llei de Consultes Populars s’aprovi abans de l’estiu

Convergència i Unió (CiU) ha rebut aquest dimecres formalment el document de bases per a una Llei de Consultes Populars per via de Referèndum elaborada pel Cercle d’Estudis Sobiranistes (CES). Ha estat en el marc d’una reunió que han mantingut al Parlament els representants del CES, Alfons López Tena, Hèctor López Bofill i Roger Albinyana, amb el president de CiU, Artur Mas, el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, i el secretari general d’UDC, Josep Maria Pelegrí. Puig ha assegurat que la federació nacionalista vol que la llei de consultes populars s’aprovi durant aquest període de sessions, que s’acaba al juliol, i que CiU està ‘bàsicament d’acord’ amb la proposta del Cercle d’Estudis Sobiranistes.

Redacció 24/01/2008

Després de la reunió, Felip Puig ha fet una valoració positiva del document, que ‘permet orientar de quina manera el nostre país es pot dotar jurídicament’ per poder ‘avançar cap al dret a decidir’. Puig creu que Catalunya està ‘davant d’un nou cicle històric’ amb ‘capacitat de diàleg internament en la societat catalana, però també amb l’espanyola i el govern espanyol’, i on ‘caldrà ser exigents per avançar en incrementar el nostre poder polític’.

Puig, que ha remarcat el ‘rigor jurídic’ i que es garanteix la ‘plena constitucionalitat’, creu necessària una llei d’aquest tipus per ‘prendre el pols dels temes importants del país’, recuperant la idea del ‘dret a decidir’ que Mas va proposar en la seva conferència del 20 de novembre. A més, creu que també ha de servir per ‘estar preparats’ davant quina pugui ser la sentència del Tribunal Constitucional.

El dirigent de CiU creu ‘convenient’ que la llei sigui aprovada pel Parlament dins de l’actual període de sessions, que s’acaba al juliol. Puig ha assegurat que la federació serà ‘respectuosa’ amb la iniciativa del Govern, que n’està preparant la llei, però que si ‘si veiem que no pren la iniciativa’ i no s’impulsa la llei, CiU presentarà una proposició de llei.