Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

CiU i PP bloquejen l’Oficina Antifrau

|

- Publicitat -

Martínez Madero ha comparegut davant de la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament per tal que els diputats avaluessin la seva idoneïtat per al càrrec. Una compareixença que s’ha produït tot i que el candidat no té la majoria necessària per aconseguir el seu nomenament. El tripartit necessita el suport, almenys, de CiU o PPC, que es resisteixen a donar suport al candidat, tot i que no qüestionen la professionalitat i la idoneïtat del candidat proposat.

El fiscal ha destacat que l’OAC ‘no ha d’interferir ni substituir ningú’, en referència a institucions com al Sindicatura de Comptes, el Síndic de Greuges, el fiscal o els organismes judicials, tot recordant que el Consell Consultiu ha dictaminat que ‘no hi ha cap duplicitat’ i comprometent-se a que hi hagi ‘cooperació’. A més, ha defensat que es tracta d’una iniciativa ‘pionera i única’ a l’estat espanyol i ha recordat als diputats que la seva tasca legislativa amb aquesta llei és ‘objecte d’atenció per part d’altres comunitats, des de la UE’ o organismes internacionals.

Publicitat

El candidat ha demanat ‘respecte per la lògica’ i el ‘sentit comú’, que ‘porten a pensar que, si hi ha una llei en vigor, flac favor es fa a la ciutadania no implementant una norma aprovada pels representants del poble’. ‘Aquesta llei ha de tenir una resposta’, ha dit, en una apel·lació indirecta cap a CiU i PPC.

Martínez Madero ha remarcat que aquesta serà una oficina ‘de la ciutadania’, i no del govern. ‘Amb tres cinquenes parts, serà una oficina de la ciutadania’, ha dit. El candidat a director ha assegurat que si ha acceptat optar al càrrec és perquè es creu la institució, que veu ‘seriosa’. Tot i reconèixer que ‘això de la independència és bastant relatiu’, Madero ha garantit que serà ‘neutral’ i tenir ‘un grau adient d’autonomia’, i ha celebrat el precepte de la llei que diu que el director ‘no rebrà instruccions de cap autoritat’, ja que això garanteix ‘un suport legal per penjar el telèfon si la conversa no és gaire agradable’.

En qualsevol cas, el candidat a director de l’OAC sí ha estat crític amb l’esmena introduïda pels grups que donen suport al Govern a la Llei d’acompanyament de finals del 2008, que determina que si hi ha una investigació que afecta a recursos pressupostaris de la Generalitat, el Departament d’Economia i Finances pot designar dues persones que col·laborin amb la investigació que porti a terme l’OAC. Madero creu que és una esmena ‘com a mínim extemporània’ que ‘segurament necessita d’un debat’. De fet, considera que introduir modificacions a lleis mitjançant la d’acompanyament ‘no és precisament la manera de contribuir a la credibilitat de la política’. Tot i això, ha defensat la ‘seriositat’ de la nova oficina.

Les posicions es mantenen

Pel que fa a les intervencions per part dels grups parlamentaris, no hi ha hagut canvis pel que fa al posicionament, tot i que tots han fet una valoració positiva sobre la idoneïtat del candidat. El dia de la votació del nomenament al Ple segueix per determinar, i es descarta que sigui aquest dimecres.

El diputat de CiU Lluís Corominas ha recordat que el seu grup va votar en contra de la llei i consideren que ja hi ha altres institucions que poden fer les mateixes tasques, entre elles la Sindicatura de Comptes. Corominas ha acusat el tripartit de ‘no haver fet el suficient esforç per part de tothom’ per aprovar la llei amb consens. A més, ha acusat els partits del Govern de ‘començar la causa per la teulada’, començant pel candidat abans de ‘saber res sobre la partida pressupostària’. A més, creu que l’esmena a la Llei d’acompanyament va ‘agreujar’ la independència de l’organisme. Corominas també ha advertit que faria ‘basarda’ a CiU que els grups del Govern es plantegessin una modificació de la llei per evitar que el nomenament es faci per majoria qualificada.

Corominas ha remarcat al candidat que ‘qui no respecta la llei és el Govern’, quan ‘en dos mesos la va modificar’. En tot cas, el diputat de CiU ha assegurat que encara no han pres la decisió de què votar, però ha afegit que ‘donar legitimitat a la llei suposa votar el candidat’ i que no tenen ‘cap motiu per confiar’ en el tripartit.

La portaveu parlamentària del PPC, Dolors Montserrat, ha defensat que el seu grup no pot donar suport a la candidatura per ‘pura coherència política’, tot afegint que l’esmena a la Llei d’acompanyament ‘trenca de forma fulminant el principi d’independència’ i celebrant el posicionament de Madero amb aquesta esmena. A més, ha afegit que el PPC ha fet ‘cas omís’ de les peticions del seu grup en relació als informes o les peticions de comissions d’investigació. A més, ha dit a Madero que ‘de la mateixa manera que ens demana respecte a la llei, volem respecte i llibertat per estar d’acord o no amb una llei que vam votar en contra’.

Des del PSC, la diputada Lídia Santos creu que el debat sobre la llei ‘ja està superat’ i ha defensat que es tracta d’un organisme ‘pioner’. Santos, que ha mostrat el seu suport ‘clar’ a la candidatura de Madero, creu que CiU i PPC no tenen ‘raons solvents, sinó pretextos’ per no donar-li suport. ‘Sorprèn que es parli de la legitimitat d’una llei, quan la llei està per complir-la’, ha dit.

El diputat d’ERC Xavier Vendrell ha recordat el ‘llarg procés’ de creació de l’OAC, però creu que l’organisme arriba en un ‘moment oportú’. ‘Hi ha una evidència que l’estat espanyol no hi ha encara garanties suficients per als ciutadans que la gestió pública es fa de la manera més adequada’, ha assegurat. Vendrell ha censurat CiU i PPC per intentar ‘reobrir un debat que està fet i votat’.

La diputada d’ICV-EUiA Laia Ortiz ha destacat la voluntat de Martínez Madero de ‘reforçar la coordinació i la cooperació’ amb les diferents institucions que vetllen pel bon funcionament del sector públic. ‘No podem retardar més la posada en marxa’, ha assegurat, tot rebutjant que es demanin ‘contraprestacions’.

L’únic grup de l’oposició que dóna suport a la candidatura de Madero és el mixt. El seu president, Albert Rivera, veu en el candidat una persona ‘idònia’ per al càrrec, tot i que ha estat crític amb el Govern sobretot per l’esmena a la llei d’acompanyament, que ‘canvi substancialment’ el seu sentit. A més, ha acusat Vendrell de ‘cinisme’, fet que ha provocat la queixa del diputat republicà.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut