Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Castells obre la porta a deixar el finançament per més endavant

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha obert avui la porta a ajornar el nou model de finançament per a més endavant a causa de l’estancament de les negociacions amb el Govern espanyol. Castells ha advertit que si no s’arriba a un acord en les pròximes setmanes s’hauria de deixar la negociació per més endavant perquè ‘seria un pedaç’ ja que ‘la proposta que fa l’Estat espanyol és inacceptable’. Tot i aquestes afirmacions gens esperançadores, s’ha mostrat confiat que l’acord arribarà aviat. Creu que un augment de 12.000 milions d’euros pel conjunt de les comunitats és una ‘xifra raonable’ mentre que Joan Puigcercós (ERC) va manifestar dijous que amb 14.000 milions ‘no n’hi ha ni per començar’.

Redacció
Redacció 16/03/2009

Castells ha explicat en una entrevista al programa ‘El Món a RAC1’ que el retard en els terminis ja és un fracàs per a l’Estat espanyol. ‘Hi ha mancances i en aquests moments no hem pogut tancar l’acord i això és perquè les diferencies no son petites’, ha manifestat el conseller que ha afegit, però, que no es pot continuar indefinidament amb aquesta situació. El conseller ha respost als partidaris de donar ‘un cop de puny damunt la taula’ que s’equivoquen perquè ‘és massa agressiu’.

Castells ha assegurat que el Govern ‘no pot acceptar el que ens proposen perquè és inacceptable’ però ha dit que tampoc ‘podem aixecar-nos de la taula i marxar perquè no aconseguiríem res’. En aquest sentit el conseller considera que les veus que recomanen ‘un cop de puny sobre la taula’ s’equivoquen perquè ‘és massa agressiu’ i ha afegit que ‘hem de fer valdre la fermesa anant junts, compartint objectius i complicitats’. ‘Posant endavant els interessos de país als de partit’, ha dit.

El conseller s’ha mostrat confiat que en les pròximes setmanes es tancarà l’acord de finançament i en cas que no sigui així ‘seguiríem endavant amb el finançament que ja teníem i quedaria pendent el nou finançament’. Castells ha reiterat que un mal acord seria molt dolent per Catalunya i ha recordat que el Govern porta negociant des del mes d’agost de 2006. ‘Per tant ara ja toca posar-s’hi’, ha dit. Segons Castells el termini es va esgotar l’agost de 2008. ‘Des de llavors s’han posat molts terminis que s’han esgotat’, ha dit.